Špirić se sastao sa Bildtom
0

Unaprijediti saradnju u oblasti ekonomije

SRNA
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Švedske Carlom Bildtom da su odnosi između BiH i Švedske dobri i prijateljski, ali da ima dosta prostora za unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije.

Špirić je zahvalio Švedskoj za prijem građana iz BiH tokom rata i omogućavanje odgovarajućeg statusa za njih oko 60.000, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je informisao šefa švedske diplomatije o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, u kontekstu ispunjavanja obaveza iz oblasti evropskih integracija.

Posebno je naglasio važnost liberalizacije viznog režima za građane BiH, jer će time biti ojačana evropska ideja unutar države.

Špirić je informisao Bildta o saradnji sa susjednim zemljama, naglašavajući da je interes BiH bezbjednost i stabilnost regiona.

Na sastanku je razgovarano i o efektima globalne ekonomske krize, kao i mogućim načinima za njeno prevazilaženje.

Bilt je izrazio spremnost svoje zemlje da BiH pomogne u evropskom integracionom procesu, izražavajući nadu da će BiH sa svoje strane preduzeti dodatne napore u ispunjavanju standarda EU.