E-zdravstveni kartoni
54

Unapređenje zdravstva u TK: Pacijenti će uz specijalne kartice nalaze čitati i od kuće

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Do kraja aprila ove godine pacijenti u Tuzlanskom kantonu bi trebali dobiti funkcionalan informatički zdravstveni sistem koji je ažuriran, a svakom osiguraniku će omogućiti pristup ličnom elektronskom zdravstvenom kartonu. Tako fizičko dostavljanje zdravstvene dokumentacije odlazi u prošlost.

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici je donijela odluku o vođenju medicinske dokumentacije i evidencija u elektronskom obliku u okviru integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Ova odluka se naslanja na aktuelni informatički zdravstveni sistem koji je ažuriran, odnosno proširen i uređen vezano za obaveze sačinjavanja, korištenja i razmjene medicinske dokumentacije i evidencije u zdravstvu, kao i izrade izvještaja koji prate zdravstveni sistem u digitalnom obliku.

Poseban portal za pacijente

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić kaže da novinu predstavlja uvođenje digitalne arhive i centralnog čvorišta za razmjenu podataka, koji je integriran unutar samog sistema, ali sa indicijama da bude direktno uvezan i sa ustanovama čiji osnivač nije kanton ili organi javne vlasti.

"U narednom periodu ide se u smjeru unapređenja sistema, odnosno, izrade portala za pacijente čija je instalacija već završena. To će našim pacijentima omogućiti da imaju direktan individualni pristup svom zdravstvenom medicinskom kartonu, da izvrše provjeru osiguranja, da na osnovu individualnih ličnih informacija i korištenja takvih infomacija u skladu sa zakonom, mogu imati elektronski digitalni karton u svom posjedu. Lično su odgovorni za njega i za njegovo korištenje", pojasnio je Husić.

Sistem bi trebao biti funkcionalan do kraja aprila ove godine, a Husić je pojasnio šta to konkretno u praksi donosi pacijentima.

"Pacijenti neće više morati nositi one fascikle kod doktora već će imati vlastiti pristup, nešto slično bankarskim elektronskim karticama. Nalaz koji se uradi, dijagnostika, laboratorija i slično, putem linka će biti dostupni pacijentima", dodaje Husić te naglašava da će pacijenti za ovakav pristup morati podnijeti zahtjev.

Pristup putem mobitela ili računara

Pacijenti će putem mobilnog telefona ili računara imati direktan pristup medicinskoj dokumentaciji. Dobit će ulazne šifre koje će biti njihove lične.

"Tako pacijenti uvijek mogu pogledati svoje nalaze, uputnice, otpusnice i svu drugu zdravstvenu dokumentaciju. Za starije i informatički nepismenije osobe, bit će napravljena posebna mogućnost da njihova djeca imaju pristup njihovim elektronskim kartonima", dodao je Husić.

Zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona ranije je unapređen elektronskim knjižicama i uputnicama. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK su naglasili da su e-knjižice zamijenile one konvencionalne papirnate koje više nisu validne.