{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unapređenje regionalne saradnje je ulazna karta za EU

S
3.5.2012. u 18:10
1
0
Unapređenje regionalne saradnje je ulazna karta za EU
1
Unapređenje regionalne saradnje je ulazna karta za EU
Ana Trišić-Babić
Unapređenje regionalnog dijaloga i saradnje kroz različite regionalne inicijative, predstavlja "ulaznu kartu" za evroatlantske integracije državama zapadnog Balkana, istakla je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić na 14. sastanku Vijeća Jadransko-jonske inicijative u Beogradu.
Tokom obraćanja na sastanku Vijeća Jadransko-jonske inicijative Tišić Babić je naglasila da je regionalna saradnja proces koji je paralelan sa procesom EU integracija, a da su regionalne inicijative odlična prilika za približavanje državama članicama EU, kroz različite oblike saradnje i učešće u realizaciji zajedničkih projekata.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je Tišić Babić dala punu podršku usvajanju Strategije EU za makroregije država Jadransko-jonske inicijative, koja bi podržala razvojne potrebe i projekte od zajedničkog interesa po ugledu na već usvojene strategije za dunavski i baltički region.

Trišić Babić je tokom obraćanja izrazila zahvalnost Srbiji na veoma uspješnom jednogodišnjem predsjedavanju Jadransko-jonskom inicijativom, pohvalila rad Sekretarijata ove inicijative i poželjela uspješno predsjedavanje Republici Sloveniji, koje počinje 1. juna ove godine.

Na sastanku koji je održan 30. aprila učestvovali su predstavnici zemalja članica Jadransko-Jonske inicijative (JJI): Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, kao i gosti - predstavnici drugih regionalnih inicijativa Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, Centralno evropske inicijative, Savjeta za baltičke pomorske zemlje i Regionalnog vijeća za saradnju, kao i predstavnici EU.

Usvojena je Beogradska deklaracija, kojom se Vijeće EU poziva da usvoji i u toku ove godine odobri mandat Evropskoj komisiji za izradu Strategije makroregija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: