{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Unapređenje procesa traženja nestalih osoba

F
28.10.2007. u 16:18
0
0
Unapređenje procesa traženja nestalih osoba
0
Unapređenje procesa traženja nestalih osoba
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) organizuje sastanak sa predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija koje se bave rješavanjem sudbine osoba nestalih tokom sukoba u BiH u ponedjeljak, 29. oktobra u Sarajevu.
Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u zgradi institucija BiH uz prisustvo Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnika izvršnih i pravosudnih institucija, kao i ostalih učesnika ovog procesa.

Cilj sastanka je poboljšanje koordinacije aktivnosti u prikupljanju informacija o nestalim osobama, prilikom ekshumacija i u procesu identifikacija, kao i da se ispitaju razlozi zašto bh. institucije nisu u potpunosti implementirale Zakon o nestalim osobama BiH, donesen 2004. godine. Zakon štiti pravo porodica da saznaju sudbinu svojih voljenih i pravo na ostvaranje odgovarajuće finansijske pomoći.

INO je osnovan 30. augusta 2005. godine nakon sporazuma potpisanog između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i ICMP-a. Institut je institucija na nivou države koja će tražiti nestale osobe bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeroispovijest, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: