|

Unapređenje procesa traženja nestalih osoba

Unapređenje procesa traženja nestalih osoba
0
F
FENA
28.10.2007. u 16:18
0
komentara
0

dijeljenja
Unapređenje procesa traženja nestalih osoba
Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO) organizuje sastanak sa predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija koje se bave rješavanjem sudbine osoba nestalih tokom sukoba u BiH u ponedjeljak, 29. oktobra u Sarajevu.
Sastanak će, kako je najavljeno, biti održan u zgradi institucija BiH uz prisustvo Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), predstavnika izvršnih i pravosudnih institucija, kao i ostalih učesnika ovog procesa.

Cilj sastanka je poboljšanje koordinacije aktivnosti u prikupljanju informacija o nestalim osobama, prilikom ekshumacija i u procesu identifikacija, kao i da se ispitaju razlozi zašto bh. institucije nisu u potpunosti implementirale Zakon o nestalim osobama BiH, donesen 2004. godine. Zakon štiti pravo porodica da saznaju sudbinu svojih voljenih i pravo na ostvaranje odgovarajuće finansijske pomoći.

INO je osnovan 30. augusta 2005. godine nakon sporazuma potpisanog između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i ICMP-a. Institut je institucija na nivou države koja će tražiti nestale osobe bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeroispovijest, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.