BiH
0

Unapređenje bilateralne i privredne saradnje BiH i Alžira

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarao je danas u Sarajevu s nerezidentnim ambasadorom Alžira Rašidom Marifom o mogućnostima uspostavljanja i razvijanja bilateralne saradnje.

Iz Službe za informiranje VM BiH saopćeno je kako su sagovornici ocijenili da su odnosi BiH i Alžira dobri i prijateljski, ali da političkog dijaloga skoro i da nema.

-Kontakti se ostvaruju, uglavnom, na marginama međunarodnih skupova, konstatirao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Uz napomenu da BiH i Alžir dosad nisu potpisali nijedan bilateralni sporazum, predsjedavajući Špirić je naglasio potrebu potpisivanja sporazuma o trgovini i o zaštiti unapređenja investicija.

Konstatirano je da bi uskoro mogao biti potpisan i protokol o saradnji dva ministarstva vanjskih poslova.

Iako je bivša Jugoslavija bila jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Alžira, nijedna novonastala država, pa tako ni BiH, nije zadržala značajniju poziciju na tom tržištu, mada su neke firme, sa manjim obimom poslova, nastavile raditi.

Iskazujući zainteresovanost njegove zemlje za uspostavljanjem privredne saradnje sa BiH, ambasador Marif je informirao predsjedavajućeg Špirića o razvojnim planovima Alžira.

Predsjedavajući Špirić je informirao sagovornika o izazovima BiH u procesu evroatlantskih integracija, a ambasador Marif je predočio stav Alžira o situaciji na Bliskom istoku, Iraku i zemljama Magreba.

On je naglasio da svi konflikti u svijetu treba da budu rješavani u skladu sa međunarodnim pravnim principima.