{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN u BiH podržava Queer Festival

F
19.9.2008. u 19:11
0
107
UN u BiH podržava Queer Festival
0
UN u BiH podržava Queer Festival
U vezi s nedavnim medijskim izjavama u kojima se osuđuje pravo Udruženja Q da organizuje prvi Queer Festival u BiH, Ujedinjene nacije (UN) u BiH žele da izraze svoju posvećenost poštivanju ljudskih prava i pozovu bh. građane da stanu u kraj diskriminaciji seksualnih manjina u ovoj zemlji, saopćeno je danas iz UN-a u BiH.
Agencije Ujedinjenih nacija u BiH pozivaju na puno poštivanje osnovnih prava ljudi neovisno o njihovoj rasi, etničkoj pripadnosti, spolu ili seksualnoj orijentaciji.

"Seksualna orijentacija je stvar ličnog izbora. Medijske izjave u kojima se tvrdi da je homoseksualizam bolest predstavljaju predrasudu i krše ljudska prava pripadnika ovih zajednica. Takve predrasude predstavljaju i direktno kršenje međunarodnih konvencija, ali i zakona ove zemlje. Javnost bi trebala znati da Član 2. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH zabranjuje dikriminaciju zasnovanu na rodnoj ili seksualnoj pripadnosti, dok Član 14. Evropske konvencije o ljudskim pravima zabranjuje diskiminaciju na bilo kojim osnovama", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: