{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UN: Sredozemlju prijeti pretjerani razvoj

F
6.4.2006. u 14:00
0
0
UN: Sredozemlju prijeti pretjerani razvoj
0
UN: Sredozemlju prijeti pretjerani razvoj
Obale sredozemnih zemalja će za 20 godina biti pretjerano izgrađene, a povećane potrebe će dovesti do nedostatka pitke vode za 63 miliona stanovnika i problema sa zbrinjavanjem otpada, objavili su u izvještaju Ujedinjeni narodi.
Izvještaj, koji je naručila 21 zemlja koja izlazi na Sredozemno more, ocrtava sumornu budućnost regije ukoliko se nastave sadašnji trendovi u izgradnji i odnosu prema okolišu.

Navodi se kako će do 2025. godine u sredozemnim zemljama živjeti 524 miliona ljudi, dok ih je 2000. bilo 427 miliona. Broj stanovnika u obalnim gradovima porast će sa 70 miliona u 2000. na 90 miliona u 2025., a iste godine 312 miliona turista posjetit će sredozemna obalna područja u odnosu na 175 miliona 2000.

U izvještaju se predviđa da će do 2025. novim lukama, cestama, aerodromima, električnim centralama (čiji će broj s 200 porasti na 260), desetinama rafinerija i postrojenjima za desalinizaciju vode biti pokriveno čak 50 posto sredozemne obale.

Oko 63 miliona ljudi će patiti od nedostatka pitke vode, moru prijeti zagađenje otpadnim vodama, navodi se u dalje u izvještaju "Održiva budućnost za Sredozemlje" koji je sastavilo oko 300 stručnjaka pod pokroviteljstvom UN-ova Sredozemnog akcijskog plana, dijela UN-ova programa za okoliš smještenog u Atini.

Njime su obuhvaćeni Španija, Francuska, Italija, Monako, Malta, Kipar, Slovenija, Hrvatska, BiH, SCG, Albanija, Grčka, Turska, Sirija, Libanon, palestinski teritoriji, Izrael, Egipat, Libija, Tunis, Alžir i Maroko.

U izvještaju se naglašava da su se ostvarila mnoga pesimistična predviđanja iz prve studije o Sredozemlju iz 1989. godine. U njemu se upozorava kako će pomorski teretni promet rasti sve brže, a sve veću prijetnju će predstavljati zagađenje balastnim vodama i hemijskim proizvodima koje ispuštaju brodovi i mogućnost izlijevanja nafte u more.

Desertifikacija na južnom i istočnom Sredozemlju će pogoršati socijalne i prirodne štete pojačavajući siromaštvo na selu, gubitak bioraznolikosti i smanjenje zaliha vode.

Izvještaj, međutim, prenosi Hina, također opisuje i alternativni put u budućnost temeljen na načelima održiva razvoja koji bi mogao "dramatično" povećati kvalitetu života u regiji u narednim desetljećima.

Također se poziva na novi regionalni sporazum kojim bi se poduzele snažnije mjere za povezivanje zaštite okoliša i razvoja, povećano ulaganje u smanjenje zagađenja te razvijanje bolje lokalne politike razvoja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: