Advokat Marco Gerritsen
0

"UN mora prihvatiti odgovornost za Srebrenicu"

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Advokat koji predstavlja rodbinu ubijenih Srebreničana izjavio je u četvrtak na holandskom sudu da Ujedinjene nacije moraju prihvatiti odgovornost za masovni pokolj od 1992. do 1995. godine u BiH.

Porodice žrtava 2007. godine podigle su tužbu protiv države Holandije i UN-a jer nisu spriječili masakr u Srebrenici, tražeći da se imunitet UN-a poništi.

Marco Gerritsen, advokat koji predstavlja 6.000 rođaka ubijenih, na jučerašnjem pojavljivanju na sudu rekao je u Haškom sudu da porodice traže istinu, priznanje i odštetu za 15 godina, te kritikovao UN što nisu pripremili odbranu na sudu.

"Ovakav pristup dokaz je da UN nema poštovanja prema hiljadama žrtava koje su zlostavljane, protjerivane i ubijane, uprkos prisustvu vojnika UN-a", izjavio je Gerritsen, a prenosi Reuters.

U Srebrenici je 1995. godine ubijeno oko 8.000 muslimanskih dječaka i muškaraca, nakon što je vojska bosanskih Srba preuzela enklavu koju je štitio UN.

Godine 2007. Međunarodni sud pravde presudio je da se u Srebrenici zaista dogodio genocid.

Gerritsen je također kritikovao holandsku državu da igra "dvostruku ulogu" - s jedne strane tvrdi da je se ne može smatrati odgovornom za događaje u Srebrenici i prebacuje odgovornost na UN, a s druge strane se zauzima za imunitet ove organizacije.

"Posljedica toga je da 6.000 članova rodbine žrtava genocida ne zna gdje da se okrene", poručio je advokat dodajući kako je ovo "ljudski, moralno i zakonski neprihvatljivo."

Suđenje koje je počelo u četvrtak odnosi se samo na tužbu protiv snaga UN-a, odnosno traženje da im se ukine imunitet zahvaljujući kojem se inače ne mogu naći na sudu. I dalje nije donesena odluka o tome da li je holandska država također imala imunitet.