BiH
0

UN: Demokratija je važna za razvoj BiH

Sarajevo-x.com
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u novembru prošle godine proglasila 15. septembar Međunarodnim danom demokratije, pozivajući svoje članice, sistem Ujedinjenih nacija, kao i ostale regionalne, međuvladine i nevladine organizacije da obilježe ovaj dan.

Agencije Ujedinjenih nacija u BiH koriste povod prvog obilježavanja Međunarodnog dana demokratije da naglase važnost vrijednosti demokratije za skladan i human razvoj BiH, saopćeno je iz UNDP-a.

Međunarodni dan demokratije također pruža mogućnost za pregled stanja demokratije kako u svijetu tako i u BiH.

Demokratija je proces, a ne samo cilj i jedino uz puno učešće međunarodne zajednice, državnih vlada, civilnog društva i pojedinaca ideal demokratije može biti ostvaren i ona može biti na usluzi svima i svugdje.

Demokratija je jedna od univerzalnih u suštinskih vrijednosti Ujedinjenih nacija. Ona se zasniva na slobodnom iskazivanju volje ljudi i u bliskoj je vezi s vladavinom prava i uživanjem osnovnih ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

UN-ove aktivnosti podrške demokratiji i upravljanju globalno se implementiraju, među ostalim i putem Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Demokratskog fonda Ujedinjenih nacija (UNDEF) i Ureda visokog komesarijata za ljudska prava (OHCHR). Podršku razvoju demokratije u BiH pružaju sve UN agencije, one pomažu ovoj zemlji da provede neophodne reforme i integrira se u Evropsku uniju.

Svake godine oko 1,5 milijardi američkih dolara se putem UNDP-a investira u demokratske procese širom svijeta, što Ujedinjene nacije čini jednom od najvećih organizacija koje pružaju tehničku i kooperacijsku pomoć za razvoj demokratije u svijetu. Politički rad Ujedinjenih nacija zahtijeva promociju demokratskih rezultata.

Stoga, UN-ove razvojne agencije unapređuju rad državnih institucija, kao što su parlamenti, izborne komisije i pravni sistemi koji sačinjavaju osnovu svake demokratije. One pružaju podršku unapređivanju statusa žena i promociji rodne ravnopravnosti, pomažu napore na promociji ljudskih prava i slobode izražavanja i udruživanja, te pružaju podršku civilnom društvu i vladavini prava, što čini kritičku komponentu demokratije kao takve, saopćeno je iz UNDP-a.