BiH
0

UN: Dan žena nije za slavlje, nego za akciju sprječavanja nasilja

FENA
Obilježavajući ovogodišnji Međunarodni praznik žena, familija Ujedinjenih naroda podsjeća javnost da rodno nasilje, uključujući nasilje u porodici, silovanja i seksualno zlostavljanje, predstavlja veliki, a potcijenjen problem.

"Pojava raznih oblika nasilja i diskriminacije protiv žena i djece je alarmantna. Ova poruka je poziv na hitnu i zajedničku akciju organizacija i pojedinaca, da posvete pažnju i usmjere novac kako bi osigurali zaštitu žena i djece kako je to zagarantirano međunarodnim humanitarnim pravom", navodi UNDP.

Međunarodni dan žena je, navodi UN, vrijeme za odlučnu akciju, a nikako za slavlje i to ne samo za umanjivanje posljedica nasilja, nego i za njegovo sprječavanje.

"Porodica Ujedinjenih naroda u BiH je zabrinuta zbog pojave rodnog nasilja u Bosni i Hercegovini i podsjeća donosioce odluka parlamentarce, političke partije, međunarodnu zajednicu i civilno društvo na njihovu odgovornost da zaustave sve oblike diskriminacije i nasilja nad ženama i djevojkama", izjavila je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Christine McNab.

Agencije Ujedinjenih naroda u BiH nastavljaju podržavati domaće institucije za ravnopravnost spolova u pripremi, razvoju i provedbi legislative osmišljene da osigura spolnu ravnopravnost i dostojanstvo za sve ljude u BiH. Istovremeno podržavajući civilno društvo i gradeći partnerstvo između vladinog i nevladinog sektora u BiH Agencije UN-a i ostale međunarodne organizacije inkorporirale su ravnopravnost spolova u sve programe, strategije i aktivnosti.

One će nastaviti implementaciju raznih aktivnosti u podršci vlade i građana BiH kako bi oni mogli doseći punu spolnu ravnopravnost i jednakost te podržati jačanje žena u svim aspektima života.

Ujedinjeni narodi počeli su proslavljati 8. mart kao Međunarodni dan žena 1975. godine, tokom Međunarodne godine žena, prepoznajući da osiguranje mira i društvenog napretka i puno poštivanje ljudskih prava i osnovnih ljudskih sloboda zahtijeva punu aktivnu participaciju, jednakost i napredak žena.

"Taj dan je prilika da se prepozna doprinos žena u jačanju međunarodnog mira i sigurnosti, kao i prilika da se procijeni koliko daleko se došlo u njihovoj borbi za punu jednakost, mir i razvoj. Ovo je dan i da se žene ujedine, povežu i pokrenu sa ciljem značajne promjene", kaže se u saopćenju UN-a.