BiH
0

UN će nastaviti koristiti zgradu u Nedžarićima

FENA
Predstavnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Studentskog centra Univerziteta u Sarajevu danas su potpisali sporazum kojim se regulira korištenje zgrade Studentskog doma u Nedžarićima, saopćio je ICTY.

Taj sporazum omogućava nastavak provedbe zajedničkog dogovora po kojem prostorije u zgradi koriste agencije Ujedinjenih naroda angažirane na važnim zadacima u Bosni i Hercegovini.

"Zauzvrat, Ujedinjeni narodi su se obavezali da će obezbijediti donacije čiji je cilj poboljšanje uvjete smještaja studenata u Sarajevu, uključujući redovno servisiranje zgrade kao i opremanje učionice Studentskog centra s 50 računara", navodi se.

Tim sporazumom, postignutim na dobrobit svih i u duhu prijateljstva, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju demonstrira posvećenost poboljšanju uvjeta života studenata Univerziteta u Sarajevu.

Zgrada, koju je 2002. godine tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao 'Zgradom UN-a', deminirana je i renovirana sredstvima Ujedinjenih naroda nakon što je devastirana tokom opsade Sarajeva.