BiH
94

Umro Simo Zarić, osuđeni ratni zločinac i zamjenik načelnika Bosanskog Šamca

Piše: N. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Simo Zarić, osuđeni ratni zločinac i zamjenik načelnika Bosanskog Šamca, preminuo je u 67. godini.

Komemorativna sjednica, u organizaciji općine Šamac, bit će održana sutra u 11 sati hotelu Plaža. Zarić, poznat i po nadimku Šolaja, bit će sahranjen u rodnom mjestu Trnjak u 14 sati.

Zarić je osuđen na šest godina zatvora zbog teških ratnih zločina protiv čovječnosti, a pušten je na slobodu 2004. godine nakon odslužene dvije trećine kazne.

Tokom rata bio je pomoćnik komandanta za obavještajni rad, izviđanje, moral i informisanje u Četvrtom odredu te načelnik Službe nacionalne bezbjednosti u Bosanskom Šamcu od 29. aprila 1992. do 19. maja 1992. i zamjenik predsjednika Građanskog vijeća u Odžaku.

On se 1998. dobrovoljno predao Haškom Tribunalu te se izjasnio da nije kriv. Ipak, osuđen je za progone počinjene okrutnim i nehumanim postupcima, uključujući premlaćivanje i mučenje nesrpskog stanovništva od 1991. do 1993. godine u Bosanskom Šamcu. Iako nije tukao zatvorenike, osuđen je jer je ohrabrivao i pružao moralnu podršku onima koji su to činili u više zatočeničkih objekata na širem području Bosanskog Šamca.

Simo Zarić u Haškom Tribunalu (Foto: AFP)
Simo Zarić u Haškom Tribunalu (Foto: AFP)

Zarić je od 2010. obnašao funkciju zamjenika načelnika Općine Bosanski Šamac. Iako se, prema zakonu, imao pravo baviti politikom, jer mu je Centralna izborna komisija dala saglasnost da se može kandidovati za načelnika općine, njegovo imenovanje na ovu funkciju izazvalo je ogorčenje kod povratnika.