{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umro scenograf i profesor Kemal Hrustanović

F
22.8.2007. u 20:07
0
0
Umro scenograf i profesor Kemal Hrustanović
0
Umro scenograf i profesor Kemal Hrustanović
Danas je u 66. godini preminuo istaknuti bosanskohercegovački filmski i tv stvaralac, scenograf i arhitekta, profesor Kemal Hrustanović, dugogodišnji član Udruženja filmskih radnika i Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.
Kemal Hrustanović u desetljećima svoga rada postao je jedan od najznačajnijih scenografa kojeg je bh. kinematografija ikada imala. Diplomirao je na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu 1969. godine i specijalizirao se za projektiranje enterijera, sajmova i izložbi.

Karijeru počinje na televiziji gdje dvadeset godina radi kao glavni scenograf TV Sarajevo. U tom periodu radio je scenografije za serijale Tale (godišnja nagrada JRT za scenografiju) u režiji Sulejmana Kupusovića, Porobdžije, Kože i Aleksa Šantić, kao i dugometražni igrani film Moj brat Aleksa u režiji Aleksandra Jevđevića.

Vrlo brzo se uključuje i u filmsku produkciju i radi na filmovima Gazija Nenada Dizdarevića, Kuduz i Ovo malo duše Ademira Kenovića, Sjećaš li se Dolly Bell Emira Kusturice, Praznik u Sarajevu Benjamina Filipovića i mnogim drugim.

Rat provodi u opkoljenom Sarajevu, gdje radi pri filmskoj kući „SAGA" na kratkim, igranim i dokumentarnim filmovima, te arhivskom materijalu o Sarajevu tog vremena. Bio je aktivan i u pozorištu gdje je osim scenografije radio i kostim, i u tom mediju ostvaruje zavidne rezultate i mnoge nagrade.

Možda je i najznačajnija uloga Kemala Hrustanovića na obnovi bosanskog filma poslije rata gdje je praktično bio nezamjenjiv. Radi na filmovima Savršeni krug Ademira Kenovića, Remake Dine Mustafića, Gori vatra Pjera Žalice, Ljeto u zlatnoj dolini Srđana Vuletića i Grbavica Jasmile Žbanić.

Ovog strasnog filmadžiju iznenadna smrt uzima na lokacijama novog projekta, filma Snijeg Aide Begić - Zubčević.

Osim toga Kemal Hrustanović je angažiran na koprodukcijama i stranim produkcijama kao što su Welcome to Sarajevo Michaela Winterbottoma, Karaula Rajka Grlića i Konjanik Branka Ivande za kojeg dobija i drugu Zlatnu Arenu na pulskom festivalu nakon nagrade za Život radnika Miroslava Mandića 1987. Dobitnik je i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu počinje raditi 1996. godine, a smrt ga zatiče u zvanju vanrednog profesora na predmetu scenografija, kostim i maska.

Komemoracija će biti održana u Colegium Artisticumu u Sarajevu, u petak 24. 08. 2007. godine sa početkom u 12.00 sati.

Kemal Hrustanović će ostati upamćen kao vrhunski profesionalac, jedan od najznačajanijih bosanskohercegovačkih filmskih i tv radnika, sjajan pedagog i neizmjerno drag čovjek i prijatelj. Njegov odlazak je veliki gubitak ne samo za ljude koji su ga voljeli i poštovali nego za kinematografiju BiH, navodi se u saopćenju Udruženja filmskih radnika BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: