Jedan od najvećih bh. književnika
0

Umro pisac Nedžad Ibrišimović

Sarajevo-x.com
Bogata književna karijera (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Bogata književna karijera (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Bh. pisac Nedžad Ibrišimović preminuo je jutros u Sarajevu u 71. godini.

Književnik Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. U Sarajevu je završio srednju školu za primijenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, te studij filozofije.

Bio je urednik u listovima "Naši dani" i "Oslobođenje", jedno vrijeme bio je nastavnik u Goraždu, ali je uglavnom bio profesionalni književnik. U toku agresije na BiH direktno se uključio u odbranu zemlje. Na Dobrinji je organizovao KZB "Preporod" koja je radila i u doba blokade ovog dijela Sarajeva.

Bio je i član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 1982. godine, te je do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Također, bio je predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost "Život". Njegova djela prevođena su na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski.

Nakon izlaska iz štampe remek djela "Vječnik" (2005), Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu. Roman "Vječnik" je oborio sve rekorde u izdavačkoj kući Svjetlost iz Sarajeva, uključujući i Selimovićev "Derviš i smrt".

U januaru 2009. godine u izdanju IKD "Šahinpašić" objavljeno je osmo izdanje "Vječnika", a ukupan tiraž svih izdanja je 12.000 primjeraka. Jedno od najpoznatijih njegovih djela je roman "Ugursuz", za koji je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva 1969. godine. Među drugim njegovim istaknutim djelima su "Karabeg", "Braća i veziri", "Knjiga Adema Kahrimana napisana Nedžadom Ibrišimovićem Bosancem", "Woland u Sarajevu"... Posljednje Ibrišimovićevo djelo je "El-Hidrova knjiga", koja je nastavak romana "Vječnik".

Saučešće povodom smrti izuzetnog bh. pisca izrazio je predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić. Istakao je da je Nedžad Ibrišimović ostavio neizbrisiv trag u našim životima svojim talentom i radom.

"Ostala je iza Nedžada Ibrišimovića otvorena knjiga 'Vječnik' i sva njegova djela da ih ponovo čitamo, jer pripadaju bh. i svjetskoj književnoj baštini", kazao je Spahić.

Saučešće je uputio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić.

Dženaza Ibrišimoviću će se obaviti u petak 16. septembra 2011. godine u Begovoj džamiji, iza džume namaza, a ukop u haremu Ferhadija džamije u 14.30 sati.

Zajednička komemoracija Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegoivne, PEN Centra i Društva pisaca BiH, održat će se u utorak, 20. septembra 2011. godine u 12.00 sati u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bistrik 7, Sarajevo.