BiH
0

Umro otac Benjamina Netanyahua

FENA
Otac izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Benzion Netanyahu, koji je imao veliki utjecaj na svoje sinove, umro je u ponedjeljak u 102. godini, javili su izraelski mediji. Premijer je posjetio posljednji put svog oca u njegovom domu u Jerusalemu u nedjelju.

Rođen u Varšavi 25. marta 1910. kao Benzion Milikowsky, Benzion Netanyahu bio je ugledni povjesničar koji se specijalizirao za zlatno doba jevrejske povijesti u Španiji i profesor emeritus na Univerzitet Cornell.

On je bio sljedbenik Zeeva Jabotinskog, oca revizionističkog cionizma, kojemu je bio tajnik. Jabotinsky je zagovarao potrebu da Jevreji imaju vojnu moć te osnivanje jevrejske države na obje strane rijeke Jordan, prenijela je Hina.

Tokom prvog mandata svog sina na čelu vlade (1996-2000), Benzion Netanyahu ga je kritizirao zbog djelomičnog povlačenja iz palestinskog grada Hebrona na Zapadnoj obali.

Godine 2005. taj je povjesničar potpisao zajedno s drugim desničarskim intelektualcima peticiju u kojoj se povlačenje iz pojasa Gaze, o čemu je odluku donio premijer Ariel Sharon, naziva "zločinom protiv čovječnosti".

Benzion Netanyahu bit će pokopan u ponedjeljak popodne po lokalnom vremenu na groblju Gival Shaul na ulazu u Jerusalem.