U 90. godini
54

Umro nadbiskup Desmond Tutu, nobelovac i jedan od ključnih aktera u slomu aparthejda

M. G.
Desmond Tutu (Foto: EPA-EFE)
Desmond Tutu (Foto: EPA-EFE)
Nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i jedan od glavnih aktera u okončanju aparthejda u Južnoj Africi, preminuo je u 90. godini.

Predsjednik Cyril Ramaphosa rekao je da je smrt nadbiskupa označila "još jedno poglavlje žalosti u oproštaju naše nacije od generacije izvanrednih Južnoafrikanaca".

Rekao je da je nadbiskup Tutu uradio sve da iza njega ostane "oslobođena Južna Afrika".

Tutu je bio jedna od najpoznatijih ličnosti u zemlji i inostranstvu.

Savremenik ikone anti-aparthejda Nelsona Mandele, bio je jedna od pokretačkih snaga pokreta za okončanje politike rasne segregacije i diskriminacije koju je provodila vlada bijele manjine protiv crnačke većine u Južnoj Africi od 1948. do 1991. godine.

Dobio je Nobelovu nagradu 1984. za svoju ulogu u borbi za ukidanje aparthejda.

Tutuova smrt dolazi samo nekoliko sedmica nakon smrti posljednjeg predsjednika Južne Afrike iz doba aparthejda, Frederika Willema de Klerka, koji je umro u 85. godini.

Predsjednik Ramaphosa rekao je da je Tutu bio "ikonični duhovni vođa, aktivista protiv aparthejda i globalni borac za ljudska prava".

Opisao ga je kao "patriotu bez premca, vođu principijelnosti i pragmatizma koji je dao smisao biblijskom uvidu da je vjera bez djela mrtva.

“Čovjek izvanrednog intelekta, integriteta i nepobjedivosti protiv sila aparthejda, bio je također nježan i ranjiv u svom saosjećanju za one koji su pretrpjeli ugnjetavanje, nepravdu i nasilje pod aparthejdom, te potlačene ljude širom svijeta”, kazao je Ramaphosa.