|

Umro Milko Mučibabić, optužen za zločine u Nevesinju

Umro Milko Mučibabić, optužen za zločine u Nevesinju
0
S
Sarajevo-x.com
28.1.2011. u 16:03
1
komentara
0

dijeljenja
Umro Milko Mučibabić, optužen za zločine u Nevesinju Nevesinje
Sud BiH obustavio je krivični postupak protiv Milka Mučibabića, bivšeg pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Nevesinje, zbog smrti optuženog, piše BIRN - Justice Report.
Milko Mučibabić preminuo je, kako je saopšteno iz Suda BiH, u Opštoj bolnici Nevesinje, gdje se nalazio na liječenju.

Mučibabić je u martu 2009. godine nepravomoćno osuđen na pet godina i tri mjeseca zatvora zbog zločina počinjenih tokom 1992. godine u Nevesinju, dok je istom presudom Krsto Savić osuđen na 20 godina zatvora.

“Na osnovu izvedenih dokaza, Sud je zaključio da je Mučibabić bio izvršilac naredbi, te da nije pokazivao diskriminatorsku namjeru. Sud je zaključio da je postojala svijest optuženih o zločinima i da su te radnje bile dio napada na nesrpsko stanovništvo”, navodi se u nepravosnažnoj presudi.

Prvostepena presuda je ukinuta u junu 2010., nakon čega je Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo odluku o održavanju obnovljenog suđenja koje je počelo u novembru iste godine.

Krajem decembra 2010. godine Apelaciono vijeće je, na prijedlog Odbrane Savića, donijelo rješenje o razdvajanju postupka koji se vodi protiv Milka Mučibabića jer se drugooptuženi nalazi na liječenju.

“Kao još jedan važan razlog Vijeće je prepoznalo i činjenicu što se Krsto Savić nalazi u pritvoru, te se trajanje istog mora svesti na najkraće nužno vrijeme. U konkretnom slučaju neizvjesno je kada će optuženi Milko Mučibabić biti otpušten iz bolnice, odnosno kada će se moći osigurati njegovo prisustvo i sudjelovanje u postupku pred Sudom BiH”, navedeno je u rješenju Suda BiH.

Savić, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Trebinje, u čijoj nadležnosti su bile stanice javne bezbjednosti u Gacku, Bileći, Nevesinju i Kalinoviku, tereti se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu i zločinima počinjenim 1992. na području ovih općina.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...