BiH
0

UMNO RS: Zabrana izvještavanja novinarima BHT1 loša poruka

FENA
Udruženje mladih novinara Republike Srpske (UMNO RS) smatra jučerašnju zabranu osiguranja predsjednika Republike Srpske da ekipa BHT1 prisustvuje konferenciji za novinare predsjednika Milana Jelića u Banskom dvoru lošom porukom za slobodu javne riječi i atakom na pravo javnosti na osnovnu informaciju.

“Nezamislivo je da bilo koji izvršni organ ima svoje miljenike, ili animozitet prema bilo kojem mediju, bez obzira na njihove stavove o radu ili uređivačkoj politici tog medija, pa čak i kada je riječ o Javnom servisu BiH, koji ima poseban tretman, ali o obaveze prema jasnosti RS-a i FBiH”, ocjenuje se u saopćenju ovog udruženja.

UMNO RS usprotivilo se i odluci Vlade RS-a i predsjednika RS-a da ne budu direktni sagovornici BHT1, jer smatra da to nije način da se izrazi nezadovoljstvo uređivačkom politikom ovog medija.

Naprotiv, UMNO RS smatra da se ovakvim zabranama čini direktna šteta Republici Srpskoj, jer javnost u Federaciji BiH nema bilo kakvu priliku da vidi šta se događa u susjednom entitetu, osim na programima malih komecijalnih televizija iz FBiH, koje aktuelnosti iz RS-a prate veoma malim intenzitetom.

“Zato od izvršnih organa RS-a tražimo da svoju odluku preispitaju, te zaduže stručni tim, koji će pregledati snimke emitovanog informativnog programa BHT1, te u narednom periodu vršiti monitoring informativno-političkih emisija javnog servisa. Do tada novinarima svih medija, kao i BHT1, treba omogućiti nesmetan rad, prema pozitivnim zakonima i normama prava”, ocjenjuje se u saopćenju Udruženja mladih novinara RS-a.