BiH
0

Umjetnice iz Sarajeva radile na projektu islamskog groblja u Austriji

FENA
Prvo islamsko groblje smješteno u općini Altach između gradića Hohenems i Götzis u Austriji jedan je od pet projekata nagrađenih ovogodišnjom prestižnom Aga Khan nagradom za arhitekturu.
Mjesto na kojem će biti groblje
Mjesto na kojem će biti groblje

Riječ je o nagradi koja je u arhitekturi značajna kao Oscar u filmskoj umjetnosti. Interijer mesdžida je dizajnirala Sarajka Azra Akšamija, a ćilimi su ručno tkani u radionici Udruženje za zaštitu bosanskog ćilima u Vlakovu, Ilidža/Sarajevo.

Riječ je opet o jednoj talentovanoj i poduzetnoj Sarajki Amili Smajović-Pozder, umjetnici i stručnjakinji za ćilime. Njen rad posvećen je poticanju istraživanja i očuvanja bosanske tradicije ćilimarstva, a njena radionica zapošljava žrtve rata u Bosni i Hercegovini.

Prestižna Aga Khan nagrada za arhitekturu se dodjeljuje svake tri godine za projekte koji, osim uzornog dizajna, prave pozitivan doprinos zajednicama s muslimanskom populacijom. Projekt za islamsko groblje u Altachu odabran je između više od 400 nominiranih projekata.

Cjelokupni projekt groblja uradio je mladi arhitekt Bernardo Bader iz Vorarlberga, a dr. Azra Akšamija je dizajnirala interijer mesdžida (molitvenog prostora). Akšamija je profesorica umjetnosti i arhitekture na poznatom američkom univerzitetu Massachussetts Institute of Technology (MIT) u Bostonu.

Osim zadovoljavanja potreba islamskih pogreba i dženaza, ovaj projekt svojim dizajnom istovremeno slavi kulturnu raznolikost Austrije.

U pokrajini Vorarlberg živi oko 38.000 muslimana koji čine 10 posto stanovništva. Oni su druga najveća vjerska skupina nakon katolika.

Stručni žiri Aga Khan nagrade je istaknuo da je projekt "jednostavan u izrazu i poetičan u formi, te da angažira prirodni krajolik na inteligentan način naglašavajući duhovni pluralizam, groblje također pruža mjesto krajnjeg odredišta za manjinske skupine u muslimanskom društvu“.

Akšamija ističe da "islamsko groblje Altach dokazuje da islamska arhitektura može napraviti značajan doprinos građenju pluralizma i kulturne tolerancije u zapadnoj Evropi ".

Muslimansko groblje u Altachu predstavlja prekretnicu u politici integracije islamske kulture u Evropi, o čemu svjedoči i angažman te podrška, koju je projekt primio od Katoličke crkve i članova raznih lokalnih organizacija, koji su bili uključeni u projekt.

Nagrada Aga Khan dodjeljuje se ne samo arhitektima nego i glavnim saradnicima projekta, uključujući klijente, umjetnike, korisnike i sve one, koji su bili odgovorni za realizaciju projekta.

Osim projekta Islamskog groblja u Altachu u Austriji, ove godine nagrađeni su i projekt Salam centar za kardijalnu hirurgiju Khartoum u Sudanu, zatim projekt revitalizacija povijesnog centra Birzeit u Palestini, projekt Rabat -Sale urbani infrastrukturni projekt u Maroku i projekt rehabilitacija Bazara u Tabrizu u Iranu.

Svi nagrađeni projekti će dobiti ukupno milion dolara. Pola tog iznosa će biti dodijeljeno za nastavak misije svakog projekta, uključujući predavanja, javne programe ili pravljenje organizacijskih struktura.

Nagrada Aga Khan za arhitekturu je dio ženevski Aga Khan Trust za kulturu ( AKTC ).

U Bosni i Hercegovini, Aga Khan nagradu su ranije dobili arhitekti Džihad Pašić i Amir Pašic za konzervaciju Starog Grada u Mostaru (1986.), te arhitekta Zlatko Ugljen za Bijelu džamiju u Visokom (1983.).

Prof. Azra Akšamija je doktorirala na programu za islamsku arhitekturu, koji podržava Aga Khan Trust for Culture. Ona je prvi apsolvent ovog programa koji je bio među dobitnicima Aga Khan nagrade.