BiH
0

Umjetnica Cimeša dogovara humanitarne projekte s Angelinom Jolie

FENA
Natalija Cimeša
Akademska slikarica i magistrica umjetnosti Natalija Cimeša tokom dva susreta s holivudskom divom Angelinom Jolie u Sarajevu razgovarala je o realizaciji nekoliko inicijativa humanitarnog karaktera.

Cimeša u razgovoru za Agenciju FENA ističe da je njen prvi susret s Jolie upriličen u u Sarajevu kada je ova glumica i rediteljica dolazila pred premijeru njenog filma "U zemlji krvi i meda". Tada se, u pratnji svog menadžera i glasnogovornika, našla s Jolie kako bi joj poklonila jednu od svojih slika čiji je naziv "Jedanaesti" s motivom jedanaest žena žrtava rata BiH i njihovog stradanja u ratu.

"Povod za ovu sliku su bile fotografije koje je radio moj prijatelj fotograf Amel Emrić. Tema njegovih radova je stradanje žena iz Srebrenice, a te su fotografije obišle cijeli svijet. Jolie je tada pregledala i katalog s fotografijama koji smo ponijeli, a na njen prijedlog napravili smo okvirno dogovor da organizujemo aukciju mojih slika, a da novac koji bi se tim putem prikupio bude usmjeren u dobrotvorne svrhe za pomoć institucijama kulture u BiH", navodi ona.

Međutim, kada su se sljedeći put srele u julu tokom Sarajevo film festivala, Jolie joj je saopćila da za realizaciju pomenute inicijative nije uspjela postići dogovor s nadležnim institucijama.

"To joj nije bilo ništa čudno, jer je već imala loše iskustvo tokom pokušaja snimanja njenog filma U zemlji krvi i meda u BiH, što bi mnogo značilo da je kompletno rađen na našim prostorima", ističe ona.

Također, Cimeša navodi da su razgovarale i o organiziranju online aukcije fotografija koje je Jolien partner Brad Pitt snimio tokom njihovog boravka u BiH, a čija bi sredstva od prodaje također bila usmjerena za pomoć institucijama kulture u BiH. Ta inicijativa, naglasila je, još uvijek nije realizirana, ali su sve mogućnosti i dalje otvorene.

Ona podvlači da je s Angelinom Jolie, kako prethodne inicijative nisu uspjele provesti u djelo, postigla drugi dogovor o čijim detaljima još uvijek ne smije ništa javno govoriti.

"Ja sam također predložila da smo voljni dati na raspolaganje sve slike što imamo za projekte pomoći koje Angelina realizira u cijelom svijetu. Sav iznos bi, dakle, išao u humanitarne svrhe u okviru različitih projekata kojima se ona bavi - za pomoć djeci, ženama i druge oblasti. Šta ćemo od svega planiranog uspjeti realizovati vidjet ćemo, iako to ne zavisi od nas dvije", kazala je Cimeša.

Za taj projekt ne bi radila namjenske slike, već bi prvobitno ponudila već završene radove, a riječ je o ciklusu od 16 slika ulja na platnu posvećenih ženama. Te je radove već imala priliku da vidi sarajevska publika na izložbi postavljenoj u Asa galeriji u okviru Festivala "Sarajevska zima". One su, navodi autorica, inspirisane isključivo secesijom kao pokretom nove umjetnosti.

Govoreći o ideji da se pomogne institucijama kulture u BiH, ova akademska slikarica naglašava da je osnovni cilj vratiti dostojanstvo koje nam je uzeto. Smatra da je za jednu zemlju i njen narod presudna kultura, koliko god nekome izgledalo da ima važnijih stvari.

"Ali, nema važnijih stvari. Kada postavite jedan sistem vrijednosti i imate po čemu stvari da vrednujete, to nije samo za danas ili sutra, već za pedeset, sto ili dvjesto godina. Jer, po čemu će nas pamtiti generacije koje dolaze? Trebaju nas zapamtiti po nečemu dobrom i lijepom, a ne samo po ružnim stvarima", mišljenja je Cimeša.

Ona ocjenjuje da je, nakon zakivanja dasaka na Zemaljski muzej BiH i svih drugih događaja u kulturi koji su obilježili protekli period u BiH, na sceni kompletna degradacija svih vrijednosti.

"IInstitucije kulture trebaju da budu reprezent i da nešto znače, međutim kod nas je to sve uništeno", zaključuje ona.

Fokus umjetničkog rada Natalije Cimeše je vrlo širok. Ova je slikarica stava da sliku ne treba ograničiti na određenu temu ili motiv, već da bilo šta može biti povod za sliku - od žene do bika, zavisno od toga o kojoj je likovnoj predstavi riječ.

Rođena je 1972. godine u Bijeljini. Izlagala je samostalno u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Austriji i Njemačkoj. Radila je kao asistentica i docentica na predmetima crtanje i sliknje Akademije likovnih umjetnosti Trebinje i Fakultetu za grafiku i dizajn Bijeljina.

Izlagala je na više od 50 grupnih izložbi i desetak likovnih kolonija. Izvela je više od 300 kvadrata mozaika te više od 100 skulptura. Učestvovala je u velikom broju humanitarnih izložbi i dobrotvornih aukcija koje su rezultirale značajnim donacijama u raznim oblastima.