Umjesto zatvora, zabrana prisustvovanja utakmicama

F
FENA
23.1.2010. u 15:23
0
11
Umjesto zatvora, zabrana prisustvovanja utakmicama
0
Umjesto zatvora, zabrana prisustvovanja utakmicama Foto: Arhiv
Fizičkim osobama u Republici Srpskoj koje počine lakše prekršaje na sportskim terenima, pored izrečene novčane kazne, moći će se izreći i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja sportskim priredbama u trajanju od šest mjeseci do jedne godine, predviđeno je izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju nasilja na sportskim priredbama.
Također, osobi koja počini teže prekršaje pored izrečene novčane kazne obavezno se izriče i zaštitna mjera zabrana prisustvovanja sportskim priredbama u trajanju od šest mjeseci do dvije godine.

Iz Zakona o sprječavanju nasilja na sportskim priredbama, čije izmjene i dopune će u ponedjeljak, 25. januara, razmatrati poslanici Narodne skupštine RS-a, brisana je kazna zatvora koja je bila alternativno određena sa novčanom kaznom, ali uvedena je zaštitna mjera zabrane prisustvovanja sportskim priredbama u određenom roku.

Razlog za to je činjenica da je donošenjem Zakona o prekršajima RS-a ukinuta kazna zatvora kao sankcija za prekršaje.

Ranije predviđena kazna zatvora zbog prekršaja na sportskim terenima zamijenjena je sa novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 3.000 KM, a navedeni raspon je određen vodeći računa o težini prekršaja.


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: