{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umjesto plata, 80 radnika dobilo otkaz u firmi Standard - Turbe

S
28.6.2012. u 17:48
0
6
Umjesto plata, 80 radnika dobilo otkaz u firmi Standard - Turbe
0
Umjesto plata, 80 radnika dobilo otkaz u firmi Standard - Turbe
Oko 80 radnika privatnog preduzeća za proizvodnju namještaja "Standard - Turbe" iz Turbeta kod Travnika jutros su po dolasku na posao, umjesto isplate tri zaostale plate, svi kolektivno dobili otkaze, potvrdio je predsjednik Sindikata preduzeća "Standard - Turbe" Nedžad Begić.
Begić je rekao da je u ovom preduzeću do prije dva mjeseca bilo zaposleno 115 radnika, od kojih je njih 35 bez obrazloženja dobilo otkaz.

"U ovom preduzeću je previše malverzacija", rekao je Begić.

Radnici kompanije "Standard - Turbe" su u ponedjeljak, 25. juna, obustavili rad zbog tri zaostale plate, te neisplaćenih doprinosa, a direktor DŽavid Hadžić je nakon toga radnike poslao na prinudni godišnji odmor, a potom su im jutros na kapiji uručena rješenja o otkazu.

"Osim otpuštanja radnika, mjesecima se vršio prijem novih radnika koji su ugovor potpisivali na mjesec dana, potom prestajali raditi, a nakon izvjesnog vremena ponovo počeli raditi i tako redom", rekao je Begić.

On je dodao da će radnici istrajati, i svakodnevno se okupljati ispred preduzeća i tražiti isplatu tri zaostale plate i neuplaćene doprinose za četiri godine, ili povratak na posao.

Direktor firme "Standard - Turbe" Džavid Hadžić bio je direktor sad već ugašenog preduzeća za drvnu proizvodnju "Janj" iz Donjeg Vakufa. Iako je on jutros bio u krugu preduzeća, nije bio voljan razgovarati sa novinarima, te je po portiru poručio da nema vremena za razgovor.

U okviru ovog preduzeća posluju još dva preduzeća, na čijem je čelu vlasnik Azem Mulalić iz Tešnja i Adnan Čauš, bivši direktor preduzeća "Standard" iz Sarajeva.

Radnici tvrde da su u Upravnom odboru firme zaposleni ćerka i ostala rodbina direktora DŽavida Hadžića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: