Bijeljina
0

Umjesto optužnica obustavljene istrage

FENA
Bijeljina
Bijeljina
Pravosudne institucije u Bijeljini od kraja rata nisu podigle nijednu optužnicu za ratne zločine, što čini nezadovoljnim porodice žrtava koje su stradale u ovom gradu.

Okružno tužilaštvo Bijeljina od rata do danas okončalo je rad na 30 predmeta, bez podizanja ijedne optužnice.

Novak Kovačević, glavni tužilac, ističe da je donošenje naredbe o obustavi istrage jednako teško kao i podizanje optužnice, "ako ne i teže".

"Okružni sud u Bijeljini do danas nije zaprimio nijednu optužnicu koja se odnosi na krivično djelo protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom", kaže predsjednik ovog suda Radomir Aleksić.

Kovačević se žali na kritike koje se iz nevladinog sektora upućuju ka tužilaštvu te navodi da je teško ostvariti pravu saradnju.

"Nekad stičem utisak kako ljudi nemaju volje da sarađuju, ali imaju da kritikuju", kaže Kovačević.

Nevladin sektor jeste izuzetno kritičan kada je riječ o radu bijeljinskog pravosuđa i za to nalaze puno argumenata.

Dodaju da "bezbjedni mogu biti oni koji su počinili ratne zločine, a mirnog sna nema za žrtve te da se sve čini da se ne podignu optužnice".

"Ako nema optužnica nema ni presuda, a onda nije bilo ni zločina. Smatramo da se izbjegava pitanje odgovornosti za ono što je učinjeno", kaže Salem Čorbo, predsjednik Udruženja "Povratak i održivi opstanak" iz Bijeljine.

Umjesto tužilaštva i suda u Bijeljini, istrage o zločinima koji su u njihovoj nadležnosti vode institucije u Tuzli gdje je već i izrečeno nekoliko presuda te nevladine organizacije.

I Tužilaštvo BiH pokrenulo je pet istraga protiv 16 osoba i to u vezi s logorom Batković, javio je danas BIRN-Justice Report.