Skupština KS
0

Umjesto ljetne škole dodatni ispitni rok u augustu

FENA
Skupština Kantona Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (SKS), nakon višesatne rasprave, usvojili su jednoglasno Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Izmjenama i dopunama zakona, između ostaloga, riješen je radni status za oko 400 asistenata i viših asistenata na Univerzitetu u Sarajevu.

Naime, dosadašnjim zakonom ovi uposlenici ostali bi bez mogućnosti napredovanja zato sto fakulteti nisu uspjeli organizirati drugi ciklus obrazovanja tj. da asistenti magistriraju.

Izmjenama i dopunama im je omogućeno daljnje napredovanje u obrazovanju i ostajanje na fakultetima.

Izmjena i dopunama zakona također je predviđeno je da umjesto tzv. ljetne škole studenti imaju dodatni ispitni rok s jednim ispitnim terminom i to u zadnjoj sedmici augusta.

Akademska zajednica predložila je ove izmjene kako bi i studenti koji u augustovskom roku polože ispite mogli stići da se prijave na drugi ciklus studija, jer nastava na Univerzitetu počinje trećeg ponedjeljaka u septembru.

"Prihvaćena je ranija verzija po kojoj dodatni ispitni rok traje posljednje sedmice augusta i prve dvije sedmice septembra kako bi se omogućio upis svih studenata koji steknu pravo za drugi ciklus studija", pojasnio je novinarima ministar obrazovanja i nauke Safet Kešo.

Inače ni Vlada, ali ni Skupština nisu usvojili amandman Kluba SDA koji se odnosio na uvođenje trećeg mandata za rektora i dekane ukoliko ispunjavaju uvjete propisane Statutom Univerziteta.

Zastupnici su usvojili i Zakon o vodama kojim se uređuje korištenje voda, zaštita voda, uređenje vodotoka, zaštita od štetnog djelovanja voda i organizacija upravljanja vodama.

Prihvaćena je i Odluka o osnivanju JU "Deseta osnovna škola" Ilidža.

Sjednica je u toku.