BiH
0

"Umijeće življenja" za zdrav i pozitivan život mladih

FENA
Foto:  Sarajevo
Foto: Sarajevo
Predstavnici organizacije Civitas BiH danas su u Centru za nastavnu tehnologiju u Sarajevu organizirali prezentaciju programa "Umijeće življenja" koju su osmislili Civitas BiH i UNICEF u cilju edukacije nastavnika u osnovnim i srednjim školama o novim metodama u prevenciji rizičnog ponašanja mladih ljudi.

Program je poticaj razvoju životnih vještina koje bi mladima trebale pomoći da premoste sve izazove te da očuvaju zdrav i pozitivan način života.

"Program je sveobuhvatan pristup promjeni ponašanja i razvoju vještina kao što su komunikacija, donošenje odluka, upravljanje emocijama, povjerenje, sigurnost, samopouzdanje, ukratko, sve ono što je potrebno mladim ljudima kako ne bi otišli stranputicom", izjavila je za Fenu koordinatorica Civitasa BiH za KS Derviša Pleho.

Civitas BiH i UNICEF su program pokrenuli motivirani alarmantnim podacima o stanju u osnovnim i srednjim školama koji govore o visokom postotku nasilja, upotrebe droge i kriminala.

"Na području KS-a čak 70 posto prijestupničkih djela naprave maloljetnici i to od 12 godina pa nadalje. Ovaj program će, nadamo se, kroz igrokaze, razgovore, različite radionice mladim ljudima približiti pojam zdravog i pozitivnog života", kazala je Pleho.

Prezentaciji su prisustvovali nastavnici, direktori, predstavnici učeničkog vijeća i vijeća roditelja iz devet škola s područja KS-a, a program će se implementirati na području čitave BiH i u svim osnovnim školama.