Tečaj
0

"Umijeće življenja" za unapređenje kvaliteta života i elana

FENA
U okviru programa međunarodne organizacije Art of Living Fondation (AOL) u Sarajevu je počeo tečaj “Umijeće življenja” koji pruža iskustvo i znanja neophodna za razvoj punog potencijala života, a ima za cilj doprinijeti otkrivanju većeg mira, energije i radosti u životu čovjeka.

Tečaj obuhvata antistresni program i Sri Sri Yogu, a u Bosanskom kulturnom centru vodi ga ovlaštena i kvalificirana voditeljica antistresnog programa, non-agression programa za djecu i Sri Sri Yogae Sonja Stojić.

Radionice Sri Sri Yogae započinju 18. augusta, antistresni program se već realizira, a program za djecu trebalo bi da se od jeseni realizira u školama.

Voditeljica Stojić je Feni kazala da je svrha tečaja oživljavanje ljudskih vrijednosti i povećanje kvalitete života svakog čovjeka u fizičkom, mentalnom i duhovnom smislu.

"Cilj je smanjenje stresa i nasilja u društvu kroz smanjenje stresa i nasilja u pojedincu koji to društvo čini, te buđenje pozitivnih vrijednosti (sreća, radost, unutarnji mir, osjećaj pripadnosti i povezanosti s ljudima, fizičko i mentalno zdravlje) u svim segmentima i dimenzijama života. Sve su te vrijednosti u čovjeku potisnute i prekrivene upravo zbog stresa što ga ljudi doživljavaju u svakodnevnom životu. Zbog toga su naši programi usmjereni osobito na one skupine koje su pod velikim psihičkim i fizičkim pritiskom bilo zbog svog zdravstvenog stanja, društvenog položaja, socijalnog statusa ili se nalaze u posttraumatskom razdoblju", kazala je Stojić.

Ona ističe da tečaj "Umijeće življenja" obuhvata posebne tehnike disanja koje tijelo pune energijom, te usklađuju prirodne ritmove tijela, uma i emocija. Obično se podučava tokom šest dana unutar kojih je raspoređena satnica od dvadesetak sati, ovisno o grupi polaznika.

Intenzivna radionica Sri Sri Yoge traje šest dana, svaki dan nešto više od dva.Uči i razgovara se o raznim aspektima joge, prije vježbanja tijelo se zagrijava, uče se i rade mnoge tehnike disanja (pranajame) koje pročišćuju tijelo i smiruju um. Namijenjena je svima koji žele unaprijediti kvalitetu življenja te unijeti više pozitivne energije i elana u svakodnevni život.

Voditeljica antistresnog programa, non-agression programa za djecu i Sri Sri Yogae Sonja Stojić u Sarajevo je stigla iz Splita na poziv Udruženja "Umijeće življenja BiH" iz Tuzle. Ona kaže da je namjera osnivanje udruženja takve vrste i u Sarajevu i ističe da na ovim prostorima jedino Sarajevo nije imalo centar tog humanitarnog sadržaja.

Art of Living Foundation je neprofitna obrazovna i humanitarna organizacija osnovana 1981. u SAD-u s podružnicama u Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji. Trenutno, kao jedna od najvećih svjetskih nevladinih udruga, djeluje u 146 zemalja s nekoliko miliona članova. Priznata je kao nevladina organizacija (NGO) s posebnim savjetodavnim statusom pri Ekonomskom i socijalnom vijeću (ECOSOC) UN-a i surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).