Saznajemo
214

Umalo međunarodni skandal: Dodik se protivio da iko iz Predsjedništva ode na komemoraciju Chiracu

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva Milorad Dodik pokušao je izazvati međunarodni skandal svojim protivljenjem da iko u ime institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvuje komemoraciji u Parizu povodom smrti bivšeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca.
Skandal i ogromnu sramotu za državu Bosnu i Hercegovinu spriječili su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, te je nakon konsultacija između kabineta Džaferovića i Komšića odlučeno da Džaferović otputuje u Pariz, saznaje Klix.ba.

Kako smo ranije objavili, nakon komemoracije, Džaferović će prisustvovati ručku u Jelisejskoj palači, kojeg za šefove država i vlada organizira predsjednik Francuske Emmanuel Macron, te se upisati u knjigu žalosti.

Naš portal saznaje da Džaferović u Pariz nije otišao tamo u ime Predsjedništva BiH, nego u svoje ime, kao člana Predsjedništva.

Komemoraciji prisustvuje oko 30 predsjednika i šefova vlada iz cijelog svijeta.

Među prisutnima je između ostalog biti i premijerka Republike Srbije Ana Brnabić ali i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas se u francuskoj ambasadi u Beogradu upisao u knjigu žalosti povodom smrti bivšeg predsjednika Francuske.

Sa druge strane Dodik, nije čak uputio ni izraze saučešća povodom smrti bivšeg predsjednika Francuske.

Građani BiH dobro pamte ulogu bivšeg predsjednika Francuske na kraju agresije na Bosnu i Hercegovinu te ulogu koju je kao prvi čovjek Francuske preuzeo tokom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Parizu.

Bio je dobitnik mnogih priznanja u Bosni i Hercegovini, među kojima su Povelja grada Sarajeva i Zlatna značka koje je dobio 2011. godine i nagrada Centra za Mir u Mostaru koju je dobio 2016. godine.