227 kilometara
2.9k

Ultramaratonci u teškim uslovima pretrčali put od Vukovara do Potočara: Kiša je bila dar s neba

Dž. L.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Pet ultramaratonaca iz Vukovara stiglo je u Potočare kako bi odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Zmago Horvat iz Maribora, Duško Štrbac iz Zagreba, Robert Kasumović, Elvir Rakipović i Dražen Ćućić iz Osijeka pretrčali su 227 kilometara.

Rakipović od početka trči ovaj ultramataron, to jest već osam godina.

"Teže mi je u Potočarima dati izjavu nego istrčati sve ovo, jer znamo šta se desilo za vrijeme proteklog nesretnog rata koji nas je zahvatio. Mi kao trkači nosimo poruku mira, tolerancije, ljubavi i dobrosusjedskih odnosa. Želimo se pokloniti svim žrtvama stradalim u proteklom ratu", rekao je Rakipović.

Ultramaratonci pričaju kako su im prva tri dana bila najgora, kada su trčali po visokim temperaturama.

"Gotovo smo padali u nesvijest. Od nas petorice iz Vukovara, trojica nisu uspjela istrčati sve dionice. Posljednjih nekoliko kilometara su morali odustati zbog zdravstvenih razloga. Čak su neki završili i na infuziji. Ali, protekla dva dana vrijeme nas je poslužilo. Danas nam je ova kiša bila dar s neba da svi uspješno istrčimo ovu posljednju dionicu", kazao je Rakipović.

Srebreničanin Mensur Velić već godinama trči ultramaraton iz bližih mjesta, a ove godine odlučio se na polazak iz Zvornika koji je udaljen 45 kilometara.

"Tek sada vidim kako je mojim prijateljima koji dolaze iz Vukovara. Ponosan sam na njih, ali i na sebe", kazao je 19-godišnji Velić.

Podsjećamo, ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.