BiH
211

Ultramaratonci trčali za nevino stradalu tuzlansku mladost

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Učesnici ultramaratona na relaciji Orašje - Tuzla, koji je organizovan povodom obilježavanja 21. godišnjice masakra na Kapiji, danas su stigli u Tuzlu gdje su na spomen-obilježju položili vijence i cvijeće te odali počast svim civilnim žrtvama rata u ovom gradu.

Dvodnevni Memorijalni maraton "Kapija" okupio je učesnike iz nekoliko hrvatskih gradova i Tuzle koji su trčali od Orašja, preko Srebrenika do Tuzle.

Kako su istakli, cilj maratonske trke je skretanje pažnje javnosti na stravičan događaj koji se desio u Evropi u 20. stoljeću te podizanje svijesti o važnosti sjećanja i suočavanja sa prošlošću kao izraza temeljne humanosti prema svima koji pate i 21 godinu nakon što se desio masakr nad nedužnom tuzlanskom omladinom.

Jedan od učesnika je i ultramaratonac Elvir Akipović iz Osijeka. Kako kaže, velika mu je čast da je po drugi put mogao na ovakav način odati počast nevino stradalima u Tuzli.

"Kad čovjek dođe i učini nešto poput ovoga za 71 nevinu mladu žrtvu koja nikome ništa nije skrivila, a poginula je, za mene to predstavlja nešto psihološki veliko. Puno bolje funkcionišem nakon ovoga. Dionica nije bila lagana, ali uz ovakav motiv dosta lakše je prošla", istakao je Akipović.

Direktorica AK Sloboda Tehnograd Kada Delić-Selimović kaže da je poseban cilj ove trke podizanje svijesti mladih o važnosti tolerancije, poštovanja prema drugima i različitostima.

"Bez obzira na to šta se dešavalo, želimo pokazati da se okrećemo toleranciji, miru i suživotu. I pored toga što smo imali loše vremenske uslove učesnici su se maksimalno trudili da što prije dođu na Kapiju i pokažu da ono što se desilo nikako ne smije biti zaboravljeno", dodala je Delić-Selimović.

Tehnički organizatori Memorijalnog maratona "Kapija" su Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i AK Sloboda-Tehnograd.