Austrijska ambasadorica
36

Ulrike Hartmann: Umjesto priče "ko je koga prevario", fokus treba biti formiranje vlasti

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Austrijska ambasadorica u BiH Ulrike Hartmann u razgovoru za Klix.ba prokomentarisala je potpisivanje sporazuma o formiranju vlasti na državnom niovu, ali i nepoznanicu hoće li BiH poslati svoj prvi Godišnji nacionalni program NATO-u.

Hartmann je izjavila da se od BiH očekuje da sama da odgovor na pitanje o budućem članstvu u NATO-u, pri čemu njena odluka treba biti zasnovana na "međunarodnom kontekstu, ali i budućem evropskom putu same zemlje".

Ovo je bio njen odgovor na pitanje da prokomentira potpunu nepoznanicu u sporazumu lidera SDA, SNSD-a i HDZ-a, kada je riječ o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel te daljih integracija u NATO, a zbog čega novo Vijeće ministara BiH ni skoro 10 mjeseci nakon izbora još nije formirano.

"Za žaljenje je što je ova tema do sada blokirala imenovanje novog Vijeća ministara. Austrija podržava što hitniju implementaciju niza međustranačkih sporazuma, što treba biti i u cilju postizanja napretka na polju evropskih integracija. Za takvo nešto je potrebna politička volja i spremnost za kompromise", kazala je Hartmann.

Upitana kako komentira činjenicu da se navedeni sporazum u političkoj javnosti različito tumači po principu "ko je koga prevario", Hartmann je rekla da bi umjesto toga formiranje državne vlasti i rješavanje konkretnih problema trebali biti u fokusu.

"To međusobno optuživanje dodatno udaljava građane od politike, a jedna od posljedica je i iseljavanje ljudi iz BiH. Opet, samo uz političku volju i zajednički pogled na dobrobit svih građana može se vrlo brzo doći do formiranja nove državne vlasti", zaključila je Hartmann.