{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Uložiti više napora za tranziciju OHR-a'

S
29.4.2009. u 18:40
0
2
'Uložiti više napora za tranziciju OHR-a'
0
'Uložiti više napora za tranziciju OHR-a'
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko, danas se u Londonu sastao sa najvišim zvaničnicima britanskog ministarstva vanjskih poslova, kako bi sa njima razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te o napretku koji je zemlja postigla u ostvarivanju ciljeva i uslova neophodnih za tranziciju OHR-a u EUSR i ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Inzko je naglasio da je BiH postigla napredak usvajajući amandman kojim se Brčko uvrštava u Ustav, te osnivajući Komisiju za popis državne imovine, ali da treba uložiti dodatne napore kako bi se u potpunosti ispunili ciljevi i uslovi koje je postavio Savjet za implementaciju mira, poput provedbe postojećih sporazuma o pokretnoj i nepokretnoj vojnoj imovini.

Politički lideri Bosne i Hercegovine moraju poduzeti konkretne korake kako bi deklarativnu podršku članstvu u EU i NATO-u što prije pretočili u ubrzan napredak zemlje. „Ekonomija i politika u ovom slučaju idu ruku pod ruku: reforme se moraju nastaviti i evropski standardi usvojiti, ne samo zbog približavanja EU i NATO-u već i zato da bi se poboljšao životni standard građana BiH“, izjavio je HR/EUSR Inzko.

Britanski zvaničnici naglasili su punu podršku svoje zemlje evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, izražavajući nadu da će i zvaničnici BiH značajnije pojačati napore na ispunjavanju uslova koji su za to potrebni.
Nakon posjete Londonu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, putuje u Pariz gdje će se sutra, 30. aprila 2009. godine, sastati sa zvaničnicima francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: