{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Uložiti više napora za tranziciju OHR-a'

S
29.4.2009. u 18:40
0
2
'Uložiti više napora za tranziciju OHR-a'
0
'Uložiti više napora za tranziciju OHR-a'
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije, Valentin Inzko, danas se u Londonu sastao sa najvišim zvaničnicima britanskog ministarstva vanjskih poslova, kako bi sa njima razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te o napretku koji je zemlja postigla u ostvarivanju ciljeva i uslova neophodnih za tranziciju OHR-a u EUSR i ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Inzko je naglasio da je BiH postigla napredak usvajajući amandman kojim se Brčko uvrštava u Ustav, te osnivajući Komisiju za popis državne imovine, ali da treba uložiti dodatne napore kako bi se u potpunosti ispunili ciljevi i uslovi koje je postavio Savjet za implementaciju mira, poput provedbe postojećih sporazuma o pokretnoj i nepokretnoj vojnoj imovini.

Politički lideri Bosne i Hercegovine moraju poduzeti konkretne korake kako bi deklarativnu podršku članstvu u EU i NATO-u što prije pretočili u ubrzan napredak zemlje. „Ekonomija i politika u ovom slučaju idu ruku pod ruku: reforme se moraju nastaviti i evropski standardi usvojiti, ne samo zbog približavanja EU i NATO-u već i zato da bi se poboljšao životni standard građana BiH“, izjavio je HR/EUSR Inzko.

Britanski zvaničnici naglasili su punu podršku svoje zemlje evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, izražavajući nadu da će i zvaničnici BiH značajnije pojačati napore na ispunjavanju uslova koji su za to potrebni.
Nakon posjete Londonu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, putuje u Pariz gdje će se sutra, 30. aprila 2009. godine, sastati sa zvaničnicima francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: