Tužilaštvo BiH
0

Uložena žalba na presudu Željku Leleku

FENA
Tužilac Regionalnog tima broj 3 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine uložio je žalbu na prvostepenu presudu u predmetu protiv Željka Leleka, okrivljenog za zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Postupajući tužilac u predmetu protiv Željka Leleka je 20. augusta uložio žalbu na prvostepenu presudu kojom je optuženi osuđen na kaznu zatvora od 13 godina.

Tužilac je žalbu uložio jer je optuženi prvostepenom presudom oslobođen dijela optužbi, kao i zbog nezadovoljstva visinom izrečene kazne.

Žalba je uložena zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka iz člana 297. stav 1. tačke h) i k) ZKP-a BiH i stav 2. istog člana, bitne povrede krivičnog zakona iz člana 298. stav 1. tačke b) ZKP-a BiH, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz člana 299. stav 1. ZKP-a BiH i odluke o krivičnopravnoj sankciji iz člana 300. stav 1. ZKP-a BiH.

Optužnica Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH tereti Željka Leleka da je izvršio krivično djelo - zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) KZ BiH u vezi sa članovima 29., 31. i 180. stav 1. istog Zakona.

Nezadovoljno prvostepenom presudom, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo BiH je u zakonskom roku uložilo žalbu, koja je upućena Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju.