Tužilaštvo BiH
0

Uložena žalba na oslobađajuću presudu Zdravku Mihaljeviću

FENA
Tužilac Regionalnog tima br. 2 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH uložio je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Zdravko Mihaljević Pijuk oslobođen optužbi za ratne zločine, saopćeno je danas iz državnog tužilaštva.

Žalba je uložena zbog, kako se navodi, bitne povrede odredbi krivičnog postupka iz člana 297. stav 1. tačke i) i k) ZKP BiH, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja iz člana 299. ZKP BiH.

Optužnica Mihaljevića tereti da je, kao pripadnik Postrojbe za posebne namjene „Maturice“ u sastavu 2. bojne brigade HVO „Ban Josip Jelačić“ iz Kiseljaka, od aprila do juna 1993. godine izvršio, učestvovao i pomagao u izvršenju progona civilnog bošnjačkog stanovništva na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i to ubistvima, prisilnim nestankom osoba, lišavanjem slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Presudom Suda BiH od 16. aprila optuženi Zdravko Mihaljević je oslobođen optužbi.

Nezadovoljno prvostepenom presudom, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH, Tužilaštvo BiH je u zakonskom roku uložilo žalbu koja je upućena Apelacionom vijeću Suda BiH, stoji u saopćenju.