BiH
0

Uložen značajan broj amandmana na prijedloge zakona iz reforme policije

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za srijedu trebalo da u amandmanskoj fazi razmatra dva prijedloga zakona iz oblasti reforme policije u BiH.

Radi se o Prijedlogu zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Prijedlogu zakona o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Zajedničkoj komisiji je dostavljen značajan broj amandmana o kojima će se članovi komisije izjašnjavati.

Amandmane su, između ostalih, predložili poslanici Stranke demokratske akcije.

Delegat iz te stranke u Domu naroda državnog parlamenta Hazim Rančić je danas kazao za Fenu da je Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu podnio amandmane i to na Prijedlog zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH 15 amandmana, a na Prijedlog zakona o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH sedam amandmana.

Dodao je da je i on, kao delegat u Domu naroda, podnio iste te amandmane. Prema njegovim riječima, suština predloženih amandmana je davanje smisla, svrhe, suštine agencijama i direkciji koje se osnivaju kao i tri nezavisna tijela, a to je da ta tijela imaju nadležnost i nad državnim, ali i nad lokalnim policijskim tijelima.

Dakle, pojasnio je on, direkcija i ostale agencije bi imale nadležnost nad SIPA-om i Graničnom policijom, ali i nad entitetskim, kantonalnim policijama i policijom Brčko Distrikta iz svog domena, kao i dodavanje određenih preciznih nadležnosti samoj toj direkciji.

„Jer ono što su oni predložili, to je obična komunikacija i koordinacija bez konkretnih nadležnosti te direkcije. Ne želimo da to budu fiktivna tijela koja će samo biti još jedno budžetsko opterećenje za sve građane BiH“, kazao je Rančić.

Amandmane su uložili i poslanici Stranke za BiH Adem Huskić i Remzija Kadrić.

Pojašnjavajući svoje amandmane, Huskić je kazao za Fenu da njihov cilj i svrha jeste da direktno ili na direktniji način nego što je to zakon uredio implementiraju Mostarsku deklaraciju.

To praktično znači, dodao je on, da se ovim amandmanima traži da se odredbe ovog zakona odnose na sva policijska tijela uključujući i lokalna policijska tijela.

„Druga stvar, da se kaže da će detalji nove jedinstvene strukture, znači te lokalne policije, biti definirani zakonom o policijskoj službi i zakonom o policijskim službenicima. To su zakoni koji bi se trebali donijeti poslije toga“, kazao je Huskić.

Mi smatramo, istaknuo je on, da je ovo samo početak za razliku od nekih koji smatraju da je usvajanjem ova dva zakona reforma policije završena.

„Mi ne mislimo da je to tako. Uvjet da mi podržimo zakone jeste usvajanje konkretno ovih amandmana. Ukoliko oni ne budu usvojeni mi ćemo glasati protiv“, kazao je Huskić.

Amandmane na predložene zakone koji se tiču reforme policije uložili su i poslanici SDP-a BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika te stranke Jozo Križanović je kazao Feni da su poslanici te stranke imali vrlo kritičan odnos prema predloženim zakonima, jer su smatrali da oni ne zadiru ni u kakvu policijsku reformu.

„Kada su već tu, nastojat ćemo da ih popravimo u tom smislu da organi i tijela koja se formiraju na državnoj razini bar imaju nadležnosti nad policijskim strukturama i do lokalnog nivoa, jer po ovome kako su bili predloženi oni su tijela koja koordiniraju ili nešto rade samo za policijske strukture na razini BiH“, kazao je Križanović.

Prema njegovim riječima, predložili su i amandman kada su u pitanju nadzorna tijela, da se ukine odbor za žalbe građana i da se on pripoji neovisnom odboru.

“Reagirali smo i na nacionalnu strukturu popunjavanja, jer se ovim prijedlogom to zakovalo na predstavnike Bošnjaka, Hrvata i Srba što je suprotno i konvencijama o ljudskim pravima i slobodama“, kazao je Križanović.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Drago Kalabić je kazao za Fenu da ta stranka nije, niti će ulagati bilo kakve amandmane na predložene zakone.

„Pozivamo sve političke partije koje učestvuju u ovom procesu da prihvate ovakav usaglašeni tekst zakona bez ikakvih suštinskih amandmana, jer bi svako otvaranje ovog paketa onemogućilo njegovo pozitivno zatvaranje. Zato niti ćemo ulagati amandmane, niti ćemo prihvatati amandmane koji suštinski mijenjaju tekst zakona. Spremni smo podržati ovakve prijedloge kakvi jesu sada u proceduri“, kazao je Kalabić.

Mi smo na stanovištu, dodao je on, da podržavamo ovakav tekst zakona. Svaka njegova suštinska izmjena je protivna mostarskim principima, protivna principima radne grupe i protivna principima na kojima je Vijeće ministara utvrdilo prijedloge, smatra Kalabić.

Delegat u Domu naroda PSBiH iz HDZ-a BiH Branko Zrno je kazao da ta stranka do sada nije uložila nijedan amandman te da će se odrediti prema pristiglim amandmanima.

„Ako bude dobre volje određenim nekim amandmanima popraviti ovaj zakon, učiniti ga boljim, onda će HDZ BiH biti za te amandmane. To je moj stav“, kazao je Zrno.