{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uloga RCC-a je od najveće važnosti"

F
18.2.2009. u 14:29
0
0
"Uloga RCC-a je od najveće važnosti"
0
"Uloga RCC-a je od najveće važnosti"
Uloga Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) od najveće je važnosti za saradnju u jugoistočnoj Evropi i za završetak procesa evropskih integracija regiona, rekao je ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt generalnom sekretaru RCC-a Hidi Biščeviću, na sastanku jučer u Štokholmu.
Generalni sekretar Biščević naglasio je koliko je važno da se očuva usredsređenje EU na zapadni Balkan da bi se osiguralo da region izbjegne potencijalno opasne uticaje širenja svjetske ekonomske i finansijske krize.

- U tom smislu rekao sam ministru Bildtu da RCC sa zemljama jugoistočne Evrope radi na identificiranju velikih projekata koji bi osigurali regionalni razvoj, upotpunili evropske integracije i na najbolji način iskoristili sredstva raspoloživa u okviru Programa višekorisničkog instrumenta za pretpristupnu pomoć (MBIPA) Evropske unije, kao i ona od međunarodnih finansijskih institucija, kazao je Biščević.

Generalni sekretar RCC-a istaknuo je potrebu da se rješavanje preostalih bilateralnih pitanja u regionu odvoji od evropskih integracija, s obzirom na to da bi to moglo spriječiti provedbu strategije proširenja EU.

Dvojica zvaničnika također su razgovarala o potencijalnim zajedničkim aktivnostima tokom švedskog predsjedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini 2009. godine, koje će se finalizirati u narednim mjesecima.

Na sastanku sa zamjenikom generalnog direktora Agencije za međunarodni razvoj Švedske (SIDA) Magnusom Lindellom, generalni sekretar Biščević je pozvao SIDA-u da razmotri mogućnost saradnje s RCC-om na regionalnim projektima.

Stoga je dogovoreno da se stručnjaci ovih dviju institucija sastanu da bi razmotrili moguće načine saradnje.

Generalni sekretar Biščević također se sastao s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Švedske koju je predvodio Lars Wahlund, direktor Odjela za Evropsku uniju, kao i s delegacijom Ministarstva pravde na čijem je čelu bio Ola Henrikson, generalni direktor za pitanja migracija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: