Hido Biščević
0

Uloga EU-a ključna u očuvanju tržišta JI Evrope

FENA
U vrijeme ekonomske krize, ključni strateški interes zemalja jugoistočne Evrope je da se osigura očuvanje regionalnog tržišta kao jednog od najdinamičnijih svjetskih tržišta u nastajanju, te da se poboljšaju ekonomske aktivnosti, rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Hido Biščević, na sastanku sa generalnim direktorom Direktorata za proširenje Evropske komisije Michael Leighom, danas u Briselu.

Generalni sekretar Biščević, predao je direktoru Leighu pismo za komesara Evropske unije za proširenje, Olli Rehna, koje sadrži konkretne prijedloge za neutralizaciju efekata prelijevanja ekonomske recesije i finansijske krize na jugoistočnu Evropu (JIE) koji su zasnovani na brojnim kontaktima sa visokim zvaničnicima zemalja JIE.

„U potpunosti svjesne trenutne svjetske krize, zemlje regiona su spremne da zajedno rade na smanjenju njenih efekata“, rekao je Biščević.

„Region to međutim ne može sam uraditi; potrebne su dosljedne, strateške i zajedničke politike koje će provoditi Evropska unija i drugi međunarodni partneri, uključujući i međunarodne finansijske institucije“.

„U tom kontekstu, željeli bismo da EU razmotri da u potpunosti omogući pristup zemalja JIE svojim fondovima. Vjerujem da bi ovo moglo otvoriti sveobuhvatniju diskusiju o velikim regionalnim projektima u oblasti infrastrukture i energetike između zemalja regiona, Evropske komisije i vodećih međunarodnih finansijskih institucija“.

Direktor Leigh je potvrdio neprekidnu podršku Evropske komisije regionu i radu RCC-a, i u tom smislu podsjetio na Paket odgovora Komisije na krizu i izdvajanje 120 miliona eura u sklopu IPA fondova za 2009. godinu.

Za nadati se je da će ova sredstva privući dodatnu finansijsku podršku Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, Razvojne banke Vijeća Evrope i drugih vodećih evropskih bankovnih institucija.

Tokom svoje posjete Briselu, generalni sekretar Biščević održao je predavanje u Evropskom centru za politiku o sadašnjoj situaciji u JIE, te ulozi, dostignućima i izazovima sa kojima se susreće RCC.

Naglasio je veliku važnost perioda koji dolazi, a u kojem će politička vođstva u JIE biti pozvana na dodatni nivo odgovornosti i hitnosti u postupanju sa reformama orijentiranim ka EU i rješavanju preostalih otvorenih pitanja.

„Vjerujem da bi vrijedilo truda razmisliti o nekom obliku političkog angažmana zemalja regiona koje streme Evropskoj uniji na razdvajanju njihovih bilateralnih odnosa od procesa pridruživanja s obzirom da sve one teže istom cilju i na tom putu treba da se i dalje podržavaju i međusobno pomažu“, zaključio je Biščević.

Kao nasljednik Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, Vijeće za regonalnu suradnju (RCC) pomaže regionalnu suradnju te podržava evropske i evroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi.

Vijeće se u svom radu fokusira na šest prioritetnih područja: ekonomski i društveni razvoj, energetika i infrastruktura, pravosuđe i unutrašnji poslovi, sigurnosna suradnja, izgradnja ljudskih potencijala, te parlamentara suradnja kao tematika koja prožima sva područja, saopćeno je iz RCC-a.