Neuspješne akcije
0

Ulični prodavači ostaju na sarajevskim ulicama

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nelegalni ulični štandovi sa kineskim igračkama, kućnim aparatima, donjim rubljem, satovima, kačketima, naušnicama i drugom jeftinom robom neobičan su dekor na ulicama grada Sarajeva. Ti prizori ujedno su slika koja turiste dočeka kada posjećuju glavni grad naše zemlje.

Čak ni najljepše ulice u gradu Sarajevu nisu pošteđene ove pojave, ulične prodavače možemo pronaći i u starom dijelu grada, odnosno na Baščaršiji, centralnoj ulici Ferhadiji, na Grbavici, Marin Dvoru te u naselju Otoka, gdje je najveća koncentracija nelegalnih prodavača.

Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Alijom Behmenom i predsjedavajućim Gradskog vijeća Marinom Ivaniševićem prije dva mjeseca pompezno je najavio građanima da će 'krenuti u odlučnu akciju' uređenje centra grada, što je podrazumijevalo i uklanjanje nelegalnih štandova. No, sudeći prema situaciji na terenu, ono u čemu je Gradska uprava jedino odlučna jeste da nastavi ignorisati ovaj problem, te ostavi grad u komunalnom haosu.

Za Grad Sarajevo centralna gradska ulica je od posebnog značaja, ali ne od tolikog značaja da bi zaista zabranili nelegalnim prodavačima da od najprometnije ulice prave vašar.

S druge strane, tržišna inspekcija Kantona Sarajevo do sada je bez ikakvog uporišta u zakonu odgovornost prebacivala na službenike policije. No, oni, kako nam je rečeno, nisu zaduženi za uklanjanje nelegalnih trgovaca, već su jedino dužni da inspekciji kao državnom organu osiguraju podršku u radu, ukoliko oni to zahtijevaju.

Kao moguće rješenje navode i skorije objedinjavanje svih inspekcije u jedan inspektorat, u sklopu kojeg će se formirati timovi koji će ići na teren.

Abid Šarić, ministar privrede Kantona Sarajevo, vjeruje da će ovim objedinjenjem osigurati bolji i efikasniji rad inspekcijskih timova, koji će se sastojati iz inspektora iz različitih oblasti. Ipak, napominje da problem nelegalne trgovine na ulici inspekcije ne mogu same riješiti.

"Stalno moramo raditi u koordinaciji sa drugim institucijama. Tako naprimjer, česti su slučajevi da su prodavači strani državljani, pa se mora uključiti i Ured za strance, ili maloljetnici, pa se mora kontaktirati Centar za socijalni rad“, kaže za naš portal Šarić, dodajući kako se radi o kompleksnom problemu sa kojim se kantonalne vlasti već godinama bore.