{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulični prodavači ostaju na sarajevskim ulicama

S
20.6.2009. u 08:00
0
39
Ulični prodavači ostaju na sarajevskim ulicama
0
Nelegalni ulični štandovi sa kineskim igračkama, kućnim aparatima, donjim rubljem, satovima, kačketima, naušnicama i drugom jeftinom robom neobičan su dekor na ulicama grada Sarajeva. Ti prizori ujedno su slika koja turiste dočeka kada posjećuju glavni grad naše zemlje.
Čak ni najljepše ulice u gradu Sarajevu nisu pošteđene ove pojave, ulične prodavače možemo pronaći i u starom dijelu grada, odnosno na Baščaršiji, centralnoj ulici Ferhadiji, na Grbavici, Marin Dvoru te u naselju Otoka, gdje je najveća koncentracija nelegalnih prodavača.

Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Alijom Behmenom i predsjedavajućim Gradskog vijeća Marinom Ivaniševićem prije dva mjeseca pompezno je najavio građanima da će 'krenuti u odlučnu akciju' uređenje centra grada, što je podrazumijevalo i uklanjanje nelegalnih štandova. No, sudeći prema situaciji na terenu, ono u čemu je Gradska uprava jedino odlučna jeste da nastavi ignorisati ovaj problem, te ostavi grad u komunalnom haosu.

Za Grad Sarajevo centralna gradska ulica je od posebnog značaja, ali ne od tolikog značaja da bi zaista zabranili nelegalnim prodavačima da od najprometnije ulice prave vašar.

S druge strane, tržišna inspekcija Kantona Sarajevo do sada je bez ikakvog uporišta u zakonu odgovornost prebacivala na službenike policije. No, oni, kako nam je rečeno, nisu zaduženi za uklanjanje nelegalnih trgovaca, već su jedino dužni da inspekciji kao državnom organu osiguraju podršku u radu, ukoliko oni to zahtijevaju.

Kao moguće rješenje navode i skorije objedinjavanje svih inspekcije u jedan inspektorat, u sklopu kojeg će se formirati timovi koji će ići na teren.

Abid Šarić, ministar privrede Kantona Sarajevo, vjeruje da će ovim objedinjenjem osigurati bolji i efikasniji rad inspekcijskih timova, koji će se sastojati iz inspektora iz različitih oblasti. Ipak, napominje da problem nelegalne trgovine na ulici inspekcije ne mogu same riješiti.

"Stalno moramo raditi u koordinaciji sa drugim institucijama. Tako naprimjer, česti su slučajevi da su prodavači strani državljani, pa se mora uključiti i Ured za strance, ili maloljetnici, pa se mora kontaktirati Centar za socijalni rad“, kaže za naš portal Šarić, dodajući kako se radi o kompleksnom problemu sa kojim se kantonalne vlasti već godinama bore.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: