{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulične akcije povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama

F
28.9.2015. u 12:26
21
0
Ulične akcije povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama
21
Uličnim akcijama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru volonteri Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TIBiH) obilježavaju Međunarodni dan slobode pristupa informacijama, 28. septembar.
Razgovaraju s građanima te ih informiraju o pravima i načinima na koje mogu zahtijevati informacije i odgovornost javnih institucija u BiH.

Uime TIBiH Uglješa Vuković novinarima u Sarajevu je kazao da ta organizacija svake godine, 28. septembra, podsjeća građane da imaju pravo da zahtijevaju odgovornost i transparentnost rada javnih institucija na svim nivoima, i da su im ta prava garantovna zakonima o slobodi pristupa informacijama.

- Zanimljivo je da građani BiH sve više koriste zahtjev za pristup informacijam i smatraju da bi sve veći broj informacija koje su pod kontrolom javnih organa trebao biti dostupan i javan - rekao je on.

Podsjetio je da u BiH princip proaktivne transparentnosti nije zakonski regulisan, ali da određeni broj organizacija radi da se uvede ta praksa, odnosno da se dođe do izmjene zakona.

Tim uređenjem, kako je pojasnio, javne institucije bi trebale samoinicijativno objavljivati veliki broj podataka.

Volonteri su na ulicama do 14.00 sati, u Sarajevu ispred Katedrale, u Banjoj Luci na Trgu Krajine, a u Mostaru na Španskom trgu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: