Skupština KS
0

Ulice u Sarajevu dobijaju imena ratnih heroja

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Skupština Kantona Sarajevo dala je saglasnost za izmjenu naziva triju ulica u Sarajevu.

Od sada će ulica Oplakana put na području mjesne zajednice Doborševići, u općini Novi Grad, nositi naziv Ulica 14. juna.

Ova ulica nosila je naziv po porodici koja je prije 1991. godine živjela ovdje. Kako je 14. juna 1992. godine ubijeno 48 pripadnika Armije BiH koji su živjeli u Ahatovićima, nakon što ih je zarobila Vojska RS-a, stvorila se potreba da se izvrši preimenovanje naziva ulice, navedeno je u obrazloženju ove odluke.

U mjesnoj zajednici Briješće, također u općini Novi Grad, poseban krak ulice Briješće brdo od sada će nositi naziv Mirze Bakarana, borca poginulog 1992. godine u odbrani naselja Bačići-Briješće gdje je bio i nastanjen.

Bio je pripadnik Zelenih beretki i jedinice Bosna-e 77, te pripadnik Prve podrinjske brigade Armije BiH, a Bosna-e - Zelene beretke posthumno mu je dodijelila Zahvalnicu.

U mjesnoj zajednici Buća potok, u općini Novi Grad, poseban krak ulice Adema Buće od broja 317 do broja 383 bit će promijenjen i nosit će naziv Mevludina Ramovića, šehida poginulog u 30. godini u odbrani Sarajeva na brdu Žuč.

Zastupnici su na sjednici u srijedu usvojili i odluku o davanju naziva javnoj površini na području općine Novo Sarajevo. Naime, javna površina u ulici Zmaja od Bosne preko puta hotela Bristol od sada će nositi naziv Park nacionalnih manjina.

Inicijativu za dodjelu ovog naziva javnoj površini podnijelo je Udruženje građana češkog porijekla Češka beseda, a pridružili su im se i Udruženje Mađara Hum, Poljaka Polsa, Udruženja Slovenaca SKD Cankar i Udruženje građana talijanskog porijekla.

Naime, 3. aprila 2009. godine pripadnici UG Češka beseda zasadili su na ovom lokalitetu pet pančićevih omorika nakon čega su podnijeli inicijativu za dodjelu naziva ovoj javnoj površini.

Zastupnici su usvojili i odluku kojom se daje ovlaštenje premijeru Kantona Sarajevo da u ime Vlade KS-a zaključi ugovor o kupovini poslovnog prostora namijenjenog za formiranje vatrogasne ispostave u općini Trnovo i uknjiži ga u zemljišne knjige kao vlasništvo Kantona.