{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulica nije dom: Gladna i nezaštićena djeca svakodnevno su prisiljena na rad

12.4.2018. u 15:00
19
2
Ulica nije dom: Gladna i nezaštićena djeca svakodnevno su prisiljena na rad
19
 
Na Međunarodni dan djece ulice, razmislimo o djeci uključenoj u život i/ili rad na ulici i djeci u riziku da to postanu. Djeci koja su gladna, nezaštićena i povrh svega, prisiljena na rad.
Hiljade djece u regiji svakodnevno je izloženo prisilnom prosjačenju i životu na ulici. Još veći broj njih u opasnosti je da postanu djeca uključena u život i/ili rad na ulici.

Istraživanje koje je podržao Save the Children, a sprovela i Regionalna mreža za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici pokazuje kako se ova djeca suočavaju s brojnim poteškoćama u svakodnevnom životu. Dnevno provedu od 3 do 9 sati na ulicama, bez obzira na vremenske uslove, često sami. Rijetko pohađaju školu, njihovi roditelji ili skrbnici uglavnom su nezaposleni, neobrazovani i s izuzetno niskim mjesečnim prihodima. Porodice se u velikoj mjeri oslanjaju na prikupljanje sirovina, socijalnu pomoć, prosjačenje ili prodaju na ulicama.

Veliki broj djece uključene u život i/ili rad na ulici su pripadnici romske ili drugih manjina, a diskriminacija ih prati od dana rođenja. To su djeca iz disfunkcionalnih porodica koje žive u siromaštvu, neformalnim naseljima, mnoga su pravno nevidljiva, prepuštena sama sebi i izložena različitim oblicima eksploatacije.

Prije deset godina, organizacija Save the Children se pridružila naporima nevladinih organizacija i institucija da se identifikuju kvalitetna rješenja za hiljade dječaka i djevojčica izloženih štetnom radu ili životu na ulici. Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici pokazali su se kao jedno od najboljih rješenja za ovu djecu. Save the Children je pomogao u jačanju ovog modela podrške i povezivanju s lokalnim referalnim mehanizmima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara, u Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru u BiH, te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori.

"Dnevni centri su mjesta koja djeci pružaju sigurnost i osjećaj da neko brine o njihovom blagostanju. Djeca u centre dolaze dobrovoljno, kako bi dobila obrok, zadovoljila higijenske potrebe, ostvarila pomoć u savladavanju školskog gradiva, ali i provela svoje vrijeme u igri sa vršnjacima", izjavila je direktorica organizacije Save the Children Andrea Žeravčić. "Fokus u radu dnevnih centara stavljamo na kvalitet usluga u okviru kojih radimo i sa roditeljima, razvijajući njihove roditeljske vještine, te na taj način obezbjeđujući dugoročni efekat naših usluga na cijelu porodicu. Posebnu pažnju usmjeravamo ka promoviranju rada dnevnih centara, nastojeći da lokalne vlasti, ali i stanovništvo, uvide korist od postojanja ovakvih centara, te da osiguraju njihovu dugoročnu održivost,".

Grad Banja Luka i Centar za socijalni rad Banja Luka već cijelu deceniju aktivno djeluju na sprečavanju prosjačenja i prevenciji diskriminacije djece. Banja Luka je među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i u BiH koja je počela sa uvođenjem usluge dnevnog zbrinjavanja djece u riziku.

"Trenutno imamo samo jedan Dnevni centar ovog tipa na području grada Banja Luka koji broji preko 200.000 stanovnika i potrebe za postojanjem ovakvih servisa su puno veće. Dnevni centar se bavi zbrinjavanjem djece koja su žrtve prosjačenja, te djecom koja su iz bilo kojeg razloga žrtve zlostavljanja, zanemiravanja ili su u riziku. Uslugu Dnevnog centra je do 2018. godine implementiralo udruženje „Nova generacija“ iz Banja Luke uz djelimičnu finansijsku podršku naše ustanove, dok je usluga od marta 2018. godine u potpunosti preuzeta od strane J.U. Centra za socijalni rad Banja Luka, pri čemu se udruženje "Nova generacija" Banja Luka javlja u ulozi akreditovanog pružaoca socijalnih usluga. Grad Banja Luka je obezbijedio prostor i, uz podršku organizacije Save the Children, sufinansirao rekonstrukciju prostora za pružanje usluge Dnevnog centra. Značajno je istaći da je grad Banja Luka uvećao budžet Centra za socijalni rad u iznosu od 50.000,00 KM u 2018. godini, a za potrebe Dnevnog centra. Pored Dnevnog centra, naša ustanova aktivno sarađuje i sa školama kroz koje, sa djecom, realizujemo preventivne programe na različite teme,“ istakla je direktorica Centra za socijalni rad Banja Luka Dalila Bojić Rold.

Pogledajte kratki video u kojem možete saznati više kako Save the Children pomaže djeci u riziku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: