{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulica Ferhadija nije od posebnog značaja za Grad Sarajevo?

F
27.5.2008. u 15:32
0
0
Ulica Ferhadija nije od posebnog značaja za Grad Sarajevo?
0
Ulica Ferhadija nije od posebnog značaja za Grad Sarajevo?
Gradonačelnica u Ferhadiji, Foto: Sarajevo-x.com
Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas nije usvojilo Prijedlog Odluke o proglašenju ulice Ferhadije ulicom od posebnog značaja za Grad Sarajevo.
Od prisutnih 19 vijećnika, za Odluku je glasalo 12, a vijećnici SDP-a (šest - suzdržanih i jedan protiv) nisu podržali Odluku.

"Željela sam da ova ulica dobije, na neki način, obilježje spomenika kulture, mjesto gdje ćemo se sjećati stradalih građana, mjesto gdje će uživati naša mladost i mjesto koje će imati red i disciplinu. Ali danas i pored mog nastojanja da ulicu Ferhadija učinimo spomenikom kulture i zaštićenom kulturnom baštinom, kako je to predviđeno aktima iz 1968. godine, nije uspjelo", kazala je novinarima nakon sjednice gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Naglasila je da su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te općine Centar i Stari Grad dostavili pismeno stavove i primjedbe na ovu odluku, te da oni snose dalju odgovornost za stanje u ulici Ferhadija.

"Jedna od primjedbi je da to nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, zašto mi kategorično tvrdimo da nije tačno, jer Zakon o prostornom uređenju Gradu Sarajevu daje pravo da u slučaju kada se građevina, u ovom slučaju ul. Ferhadija kao spomenik kulture, nalazi na prostoru dviju općina, tada Grad ima pravo da uređuje taj prostor", pojasnila je gradonačelnica Sarajeva.

"Kao primjedba se navodi i da je po Zakonu o zauzimanju javnih površina to isključiva nadležnost općina. Mi niti jednog trenutka nismo ušli u nadležnost općina i ovom odlukom smo zadržali njihovo pravo", kazala je Borovac.

"Naša namjera je bila da preuzmemo odgovornost za ovu ulicu, da kroz elaborat vratimo cvjetnu pijacu gdje je nekada bila a to je ispred zgrade Svjetlosti", dodala je gradonačelnica Sarajeva.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Nedžarići I" i Odluku o provođenju tog regulacionog plana.

Tim planom nije se odstupalo od prolaska južne longitudinale i na tom putu nalazi se od 16 do 20 objekata koji su planom predviđeni za rušenje, kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.

Utvrđen je nacrt Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Podgaj-Tekija", koji će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

Gradsko vijeće usvojilo je i Nacrt elaborata o javnim satovima koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Usvojena je i Informacija o stanju u oblasti muzejske djelatnosti na području Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo će kao i do sada u okviru objektivnih mogućnosti pomagati i podržavati muzejske aktivnosti putem odgovarajućih projekata. Informacija će biti dostavljena Vijeću ministara BiH uz iskazanu potrebu da se konačno pokrene pitanje rješavanja statusa muzeja pa i drugih kulturnih institutcija s državnim predznakom.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je i Program preventivno-promotivne aktivnosti za unapređenje i očuvanje zdravlja žena u Gradu Sarajevu. Usvojen je i Izvještaj o radu članova iz Grada Sarajeva u školskim odborima srednjih škola na području Grada Sarajeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: