BiH
168

Ulica Čizmedžiluk u Sarajevu: Stranci više cijene ručni rad, pogotovo oni iz Dubaija

Piše: H. B.
Foto: H. B./Klix.ba
(Foto: Haris Begić/Klix.ba)
U strogom centru Sarajeva, pored Begove džamije nalazi se ulica Čizmedžiluk, koja je ime dobila kao i većina drugih ulica na Baščaršiji - po zanatu koji je za nju karakterističan. U ovom slučaju iz naziva Čizmedžiluk jasno je da se radi o izradi obuće i preradi kože.

Shoes Art Studio, koji se nalazi u ovoj ulici, čuva tradiciju prerade kože i proizvoda od kože oko stotinu godina.

"Ovdje sam već četrdesetak godina. Radi se o porodičnoj tradiciji, a ja sam već kao gimnazijalac počeo raditi sa svojim ocem, koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata učio ovaj zanat. Što se tiče ulice, tu sam ostao posljednji koji se bavi obućarstvom“, rekao je Mensud Velagić, vlasnik obućarske radionice.

Ističe da je posao kojim se bavi iznimno zahtjevan i komplikovan, iako na prvi pogled ne izgleda tako.

"Ja sam svoj dizajner i onaj koji će ideju pretvoriti u realnost. Ponekad se moram baviti sa četiri različite stvari kako bih proizvod spakovao u jednu cjelinu. Što se tiče prodaje, stranci su uvijek ozbiljnije mušterije zato što imaju više stila, a i cijene ručni rad. U periodu kada nema narudžbi, imam vremena da dizajniram nešto novo. Nažalost, ljudi više vjeruju fabrički proizvedenoj obući ne znajući da tu ima jako puno sintetike i različitih kineskih, možda i kancerogenih materija“, priča Velagić

Naš sagovornik kaže kako ima velike planove za budućnost.

"Za određeni broj ljudi, ja sam razvio vlastiti brend obuće, ali to je još uvijek mikro varijanta. Zasigurno da planiram povećati svoje kapacitete i broj radnika, a samim tim će se i proizvodnja povećati. Prisiljen sam na skromnost u poslu, ali ne smijem zaboraviti spomenuti saradnju sa Dubaijem, gdje pregovaram sa ljudima za garanciju za plasman na njihovom tržištu, a to bi značilo ono najbolje“, zaključio je Velagić.