{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulazak u novu vladu RS-a: 'SDA igra perfidno, ali politički vješto'

5.3.2013. u 16:30
144
90
Ulazak u novu vladu RS-a: 'SDA igra perfidno, ali politički vješto'
144
Ulazak u novu vladu RS-a: 'SDA igra perfidno, ali politički vješto'
Stranka demokratske akcije je pozvana da uđe u novu vladu RS-a i samim tim u vladajuću koaliciju na nivou tog entiteta. Samo prije nekoliko mjeseci SNSD i SDP su izbacili SDA iz vlasti na državnom nivou, a sada je SDA jedan od "novih impulsa" vlade RS-a. Situacija izgleda komplikovano, ali ju je prilično jednostavno objasniti. Na sceni je gaženje ideoloških principa i principa političkog koaliranja, odnosno političkih saveza, ocjenjuju analitičari.
"To smo imali priliku gledati od izbora 2010. do sada. Prvo je bila neprincipijelna koalicija između SDA i SDP-a, a onda je SDP bez vidljivih razloga razvrgnuo. Naravno, kritičan sam prema SDA, kao i prema svim narodnjačkim strankama, ali sam kritičan i prema lažnim socijaldemokratama, koji se ne drže ideoloških premisa i principa političkog djelovanja. Sve se svodi na klijentelizam, odnosno na puki interes. To za posljedicu ima sljedeće, svako može koalirati sa svakim i svako može biti protiv svakoga. Uostalom, zar se prije nekoliko mjeseci nisu Dodik i Lagumdžija gledali preko 'nišana', a sada su u savezu. Isto su se tako gledali Lagumdžija i Radončić, a sada su u savezu, zar Lagumdžija nije bio glavna meta Avaza? Nema tu partnerstva, tu je samo podjela društvenih resursa i podjela kontorle finansijskih tokova. To su principi na kojima funkcionira mafija. Pazite, ne izjednačavam stranke i političare sa mafijom, ali govorim o principu. Mafija funkcioniše na principu podjele teritorija i niko se nikome ne miješa, a kada se to desi dolazi do obračuna. Isto to imamo u politici BiH", kazao je politiki analitičar Ibrahim Prohić za Klix.ba.

Principi padaju u vodu kada je u pitanju interes

Naš sagovornik napominje da je SDA sve vrijeme, otkako ih SDP pokušava izgurati iz vlasti, govorila o principima, kao što to radi i SDP, ali da principi padaju u vodu kada je u pitanju interes. Posljedica takve politike je samo tapkanje u mjestu, ako ne i nazadovanje države.

Ulazak SDA u vladajuću koaliciju u bh. entitetu RS bi mogao promijeniti i šire konstalaciju snaga u BiH, čulo se od zvaničnika iz ove stranke, ali bez detaljnijeg preciziranja.

"Sve što sam govorio o strankama u FBiH, isto vrijedi i za ove dvije vodeće u RS-u, SNSD i SDS. Ljude naravno interesuju te stvari na pojavnoj ravni, ko će s kim biti i koja će se konstalacija političkih snaga na kojem nivou postaviti, ali ja gledam potpuno drugačije na to. Ništa se bitno neće promijeniti, bez obzira na to koji se politički savez nominalno proglasi. Neće se promijeniti model vlast, potpuno je svejedno ko je čini i potpuno je svejedno ko su ministri i direktori agencija, kakav je sastav parlamenta i slično. Ovom zemljom i ovim društvom vladaju tri čovjeka i oni su apsolutni vladari. Parlamentarci i ministri nemaju elementarnu autonomnost, oni su puki izvršioci političkih odluka. Uostalom, sada se potvrđuje da su SDP i lider ove stranke 'založili' interese države radi pojedinačnih, pa ako hoćete i ličnih interesa. Oni su bili spremni ući u svaku vrstu neprincipijelnog saveza", smatra Prohić.

Uvođenje SDA u vladu RS-a Prohić vidi i kao mogući taktički potez predsjednika tog entiteta i SNSD-a Milorada Dodika. Slične signale nezadovoljstva dogovorenim, a nerealiziranim, sa SDP-om je nedavno slao i Dragan Čović, predjednik HDZ-a. Samo prije nekoliko dana Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a je, govoreći o tome kako nije realizirano ono što je dogovorila njegova stranka sa SDP-om, kazao kako se nada da "to nije bio samo alibi da preživi Lagumdžija".

"To su sada vrste političkog pritiska, da se SDP-u pošalje poruka, ukoliko nećete realizirati ono što smo dogovorili, onda mi imamo i duge opcije, uvijek imamo SDA. Mislim da tu SDA igra perfidno, ali politički vješto. Šta god mislili o Sulejmanu Tihiću, on je izuzetan politički pregovarač i dobro je ispekao političku tehnologiju. U čitavoj ovoj priči za sebe i SDA izvlači političku korist. Ali sada opet idemo do suštinskih stvari. Apsolutni gubitnici lokalnih izbora su SDP i SNSD, dobitni su SDA i SDS. Dodik i Lagumdžija se neurotično plaše narednih izbora, za SDP znam iz prve ruke, a i na početku mandata su pokazivali tu opsesiju da dobiju još jedan mandat. Sve ovo što je SDP radio prema SDA imalo je dva motiva, jedan je to što su došli do konflikta interesa u nekoj sferi, a drugo - SDP ništa nije uradio u skladu sa izbornim obećanjima i onda traže alibi, odnosno krivca. To isto Dodik radi SDS-u, koji je eto sada neprijatelj RS-a. To su sve matrice koje se klišeirano ponavljaju, oni nemaju šta ponuditi. I ovo što Radojićić govori je pritisak, ali dobrim dijelom je upravu. To što je Lagumdžija dogovorio sa Dodikom i Čovićem u samom startu sam prognozirao da se neće realizirati. Da zaključim ovako, kao što je Slobodan Milošević bio sjajan taktičar, a katastrofalan strateg, svakom svojom taktičkom pobjedom je bio bliže kraju, tako i ovi ovdje naši. Vrlo su umješni na nivou taktike, ali su nula na nivou strategije", smatra Prohić.

Sluđivanje glasača

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banoj Luci Đorđe Vuković je u razgovoru za naš portal također istaknuo to da se u BiH u politiku, koalicije, saveze, vlade... ulazi kako bi se dijelio plijen, a ne da bi se rješavali problemi.

"Nijedna politička opcija nije pokazala da ima neku konzistentnu orijentaciju. Svako sa svakim može i svako protiv svakoga, a sve pod firmom zaštite nacionalnih interesa, odnosa prema državi ili lokalnom nivou, a to sluđuje ionako neizgrađenu političku javnost. Šta mogu sada glasači i SDA i stranaka u RS-u misliti o dosljednosti njihove politike? To je sluđujuće. Pitanje je da li u takvim odlukama uopće učestvuju svi organi stranaka ili samo njihovi lideri. Naravno, to je već fantastično razrađeno, od vezanja zastava s početka rata, do sadašnjeg umrežavanja i međusobnog optuživanja. Teško je ponekad i ljudima koji su bolje upućeni shvatiti šta stoji iza svega, a kamoli običnim glasačima. Tako je i ulazak SDA u vlast u RS-u iz taktičkih razloga, čemu su skloni i oni i SNSD-a, a ne iz strateških razloga. Koliko god to zvučalo populistički, niko tu nije da gradi socijalni i politički ambijent da bi građanima bilo bolje, već da bi na račun neke treće stranke ili naroda uradili nešto, odnosno nadigravali se", kazao je prof. dr. Vuković za Klix.ba.

Politički bh. lonac, u kojem svako svakoga pokušava ocrniti, ili u kojem svako sa svakim može koalirati, bez obzira na bilo kakve razlike, ostat će ponekad na tihoj, ponekad na jakoj vatri, da se krčka do narednih izbora. Koji će začin lideri dodati s vremena na vrijeme, zavisi isključivo od njihovih ličnih i interesa uskog kruga ljudi oko njih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: