{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulazak u EU podržava 78 posto građana BiH

S
21.5.2015. u 16:23
229
41
Ulazak u EU podržava 78 posto građana BiH
229
Ulazak u EU podržava 78 posto građana BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članstvo BiH u EU podržava 78 posto građana ove zemlje, rezultati su istraživanja javnog mnijenja koje je u prvom tromjesečju provela Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH.
Vijeće ministara BiH prihvatio je danas informaciju o ovom istraživanju, koje je pokazalo da bi, ukoliko bi sutra bio proveden referendum sa pitanjem "Da li podržavate ulazak BiH u EU", 78 posto građana glasalo potvrdno.

Glavni razlozi koji bi građane opredijelili da glasaju za članstvo BiH u EU su stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta i garancija trajnog mira i stabilnosti, saopšteno je iz DEI BiH.

Sa druge strane, oni koji bi glasali protiv to bi učinili jer vjeruju da bi članstvo u EU stvorilo veće troškove života i povećalo poreze, te dovelo do gubitka kulturne raznolikosti.

Ukoliko se potencijalno referendumsko opredjeljenje posmatra kao podrška procesu integrisanja, onda se bilježi pad za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2014. godine.

U poređenju sa prošlogodišnjih 67 posto, u ovogodišnjem istraživanju čak 85 posto ispitanika smatra da reforme u BiH treba provoditi i bez obzira da li su uslov za članstvo u EU, odnosno prvenstveno zbog stvaranja boljih uslova života u BiH.

Među prioritetnim reformama građani su izdvojili borbu protiv korupcije, smanjenje poreskih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju.

Najvećim preprekama integraciji u EU građani smatraju nespremnost na promjene, politizaciju procesa integrisanja i politiku uslovljavanja koju EU provodi prema BiH.

Kao i prethodnih godina, većina ispitanika informacije o procesu integrisanja dobija posredstvom televizijskog programa i interneta, a finansijska pomoć EU je i dalje najinteresantnija tema.

Trećina ispitanika je mišljenja da BiH već pregovara o članstvu u EU, dok dvije trećine smatra da članstvo u EU nema alternativu.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na reprezentativnom broju ispitanika u cijeloj BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: