{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulaskom BiH u EU jača njena ekonomija

S
15.5.2009. u 09:18
0
4
Ulaskom BiH u EU jača njena ekonomija
0
Ulaskom BiH u EU jača njena ekonomija
Pale
Najvažnije prednosti koje bi članstvo u EU donijele BiH ogledaju se u boljim uslovima za priliv direktnih stranih investicija, jačanju ekonomskog prostora, te lakši ulazak na strana tržišta, izjavila je Azra Hadžiahmetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
Hadžiahmetovićeva, koja je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, naglasila je da postoje i negativne posljedice ulaska BiH u EU koje bi najprije osjetila preduzeća BiH, jer ne bi bila konkurentna u novonastalim okolnostima.

"Dosadašnji napredak BiH ka EU bio je dosta ograničen i usporene dinamike", rekla je Hadžiahmetovićeva na javnoj tribini "BiH na putu evropskih integracija" na Palama.

Prema njenim riječima, jačanje ekonomije, koji je jedan od uslova za ulazak u EU, mnogo je sporije, jer se BiH nalazi u traniziciji, kao i zbog ratom uništene privrede.

"Na evropskom putu uvijek imate alternativu, ali isto tako svaka alternativa ima svoju cijenu", navela je Hadžiahmetovićeva i dodala da je to put na kom se pregovara o dinamici i prelaznim periodima, a nikako o njegovim modalitetima.

Ona je poručila studentima Ekonomskog fakulteta u Palama, koji su učestvovali u sinoćnjoj tribini, da se "naoružaju znanjem", jer su oni ti koji će uvesti BiH u EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: