{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulaganje dodatnih napora za liberalizaciju viznog režima

F
16.5.2009. u 16:06
0
5
Ulaganje dodatnih napora za liberalizaciju viznog režima
0
Ulaganje dodatnih napora za liberalizaciju viznog režima
Ministarstvo sigurnosti BiH će uložiti dodatne napore za usvajanje zakona iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije, saopćeno je u subotu iz ovog ministarstva, povodom posljednjih najava iz Bruxellesa, ali i brojnih dezinformacija koje su se u međuvremenu pojavile u javnosti o Zakonu o graničnoj kontroli, Zakonu o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, te Zakonu o oružju".
U saopćenju se navodi da je Vijeća ministara BiH na 67. sjednici, održanoj 26. novembra prošle godine, jednoglasno usvojilo pozitivno mišljenje o amandmanima na Prijedlog Zakona o graničnoj kontroli i Prijedlog Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Oba ova zakona, izradile su međuagencijske radne grupe, koje je također, jednoglasno formiralo Vijeće ministara BiH. U izradi radne verzije Zakona o oružju (radnu grupu za izradu ovog Zakona također je, jednoglasno imenovalo Vijeće ministara BiH), nije učestvovao predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, koji je ujedno, osporio ustavni osnov i nadležnost institucija Bosne i Hercegovine za donošenje predloženog Zakona, o čemu postoje pisani dokazi, podsjeća se u saopćenju.

U saopćenju se napominje da su relevantni predstavnici međunarodne zajednice učestvovali u izradi ovog zakona, te da su mu dali podršku.

Iz ovih razloga, Ministarstvo sigurnosti BiH je izradilo Zakon o oružju bez predstavnika Republike Srpske, jer je donošenje ovog zakona jedna od važnih međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine i bitan uvjet iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

I pored navedenih činjenica, Ministarstvo sigurnosti BiH će uložiti dodatne napore da osigura političku podršku za usvajanje ovih zakona, kaže se na kraju saopćenja Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: