{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ulaganje dodatnih napora za liberalizaciju viznog režima

F
16.5.2009. u 16:06
0
5
Ulaganje dodatnih napora za liberalizaciju viznog režima
0
Ulaganje dodatnih napora za liberalizaciju viznog režima
Ministarstvo sigurnosti BiH će uložiti dodatne napore za usvajanje zakona iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije, saopćeno je u subotu iz ovog ministarstva, povodom posljednjih najava iz Bruxellesa, ali i brojnih dezinformacija koje su se u međuvremenu pojavile u javnosti o Zakonu o graničnoj kontroli, Zakonu o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, te Zakonu o oružju".
U saopćenju se navodi da je Vijeća ministara BiH na 67. sjednici, održanoj 26. novembra prošle godine, jednoglasno usvojilo pozitivno mišljenje o amandmanima na Prijedlog Zakona o graničnoj kontroli i Prijedlog Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Oba ova zakona, izradile su međuagencijske radne grupe, koje je također, jednoglasno formiralo Vijeće ministara BiH. U izradi radne verzije Zakona o oružju (radnu grupu za izradu ovog Zakona također je, jednoglasno imenovalo Vijeće ministara BiH), nije učestvovao predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, koji je ujedno, osporio ustavni osnov i nadležnost institucija Bosne i Hercegovine za donošenje predloženog Zakona, o čemu postoje pisani dokazi, podsjeća se u saopćenju.

U saopćenju se napominje da su relevantni predstavnici međunarodne zajednice učestvovali u izradi ovog zakona, te da su mu dali podršku.

Iz ovih razloga, Ministarstvo sigurnosti BiH je izradilo Zakon o oružju bez predstavnika Republike Srpske, jer je donošenje ovog zakona jedna od važnih međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine i bitan uvjet iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

I pored navedenih činjenica, Ministarstvo sigurnosti BiH će uložiti dodatne napore da osigura političku podršku za usvajanje ovih zakona, kaže se na kraju saopćenja Ministarstva sigurnosti BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: