{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukupni prihodi u prva tri mjeseca u FBiH iznose 1.518.200.000 KM

S
30.5.2012. u 19:32
0
2
Ukupni prihodi u prva tri mjeseca u FBiH iznose 1.518.200.000 KM
0
Ukupni prihodi u prva tri mjeseca u FBiH iznose 1.518.200.000 KM
U prva tri mjeseca ove godine ukupno naplaćeni i raspoređeni javni prihodi po osnovu poreza, taksi, posebnih naknada, doprinosa i ostalih prihoda na nivou Federacije BiH iznosili su 1.518.200.000 KM, što je tri posto ili za 49,4 miliona KM više u odnosu na prvi kvartal 2011. godine - saopšteno je iz federalne Vlade.
Ostvareni prihodi federalnog, kantonalnih i opšinskih budžeta iznosili su 862,1 milion KM, sa zabilježenim rastom od šest odsto ili 49,4 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

Prihodi Budžeta Federacije BiH veći su za 31 posto u odnosu na isti period 2011. godine, odnosno za 76,3 miliona KM, dok su kantonalni i opšinski budžeti zabilježili pad za četiri, odnosno šest odsto, što u zbiru iznosi 26,9 miliona KM manje u odnosu na prošlu godinu.

Prihodi prikupljeni po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje, te za osiguranje od nezaposlenosti naplaćeni su u iznosu od 623,1 miliona KM, te su zabilježili pad od jedan posto, odnosno pet miliona KM.

Ostali korisnici javnih prihoda ostvarili su rast od 19 posto ili za pet miliona KM u odnosu na isti period protekle godine.

Prihodi federalnog budžeta ostvareni su u visini od 320,5 miliona KM, s rastom od 31 odsto ili 76,3 miliona KM u odnosu na 2011. godinu.

Zajedno sa sredstvima na ime servisiranja spoljnog duga od 32,6 miliona KM, ukupni prihodi u ovom periodu iznosili su 353,1 miliona KM.

Uplate po osnovu finansiranja Budžeta FBiH iznosile su 44,5 miliona KM, dok u prvom kvartalu protekle godine one nisu ostvarene. Zajedno s ovim sredstvima, ukupni budžetski prihodi iznosili su 397,6 miliona KM i veći su za 47 posto ili 126,2 miliona KM u odnosu na 2011. godinu.

Federalna Vlada danas je utvrdila i Nacrt zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina, kojim se propisuju uslovi, način i postupak izvođenja istraživanja i eksploatacije nafte i gasa na prostoru Federacije BiH.

Nacrtom zakona su jasno definisana prava, obaveze, stručna i tehnička rješenja koja omogućavaju investitoru pristup ovoj djelatnosti, kao i organu uprave kontrolu nad propisanim aktivnostima.

Vlada Federacije danas je utvrdila i Parlamentu Federacije uputila Prijedlog zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u Federaciji BiH.

Cilj ovog zakona je, između ostalog, pravno regulisanje ove oblasti i utvrđivanje tijela Federacije BiH ovlaštenih za upravljanje državnim kapitalom u privrednim društvima sa učestvovanjem državnog kapitala.

Vlada Federacije BiH obavezala je danas Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove da na teritoriji Federacije BiH u cjelosti preuzme poslove u vezi pripreme kartografske dokumentacije za potrebe provođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, saopšteno je iz Vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: