Potvrđeno
98

Ukrajina uputila Bosni i Hercegovini protestnu notu zbog izjava Milorada Dodika

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine uputilo je diplomatsku protestnu notu Bosni i Hercegovini u vezi sa izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika ruskim medijima o aneksiji Krima.

Ovim povodom oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kazao da stav člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i njegova podrška nelegalnoj aneksiji Krima, nije stav države Bosne i Hercegovine nego Dodikov lični stav.

Komšić je kazao da Bosna i Hercegovina kao aspirant za kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji ostaje privržena stavu Evropske unije da suverenitet, teritorijalni integritet i i nezavisnost Ukrajine moraju biti poštovani, te da Evropska unija ne priznaje nezakoniti referendum na Krimu, niti njegov ishod, podsjećajući na stav EU da Evropska unija ne priznaje i neće priznati aneksiju Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije.

On je također podsjetio i na to da je EU još u martu 2014. uvela mjere ograničavanja protiv Rusije.

"Te su mjere donesene kao odgovor na nezakonito pripojenje Krima i namjernu destabilizaciju Ukrajine. Privredne sankcije trenutno su produžene do 31. januara 2020. godine", rekao je Komšić.