BiH
76

Ukradeni dijelovi vjetrenjače postavljene za otvaranje Sarajevske zime

Piše: A. P.
Vjetrenjača za vrijeme otvaranja Sarajevske zime (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vjetrenjača za vrijeme otvaranja Sarajevske zime (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vjetrenjača koju su učenici i profesori Srednje škole metalskih zanimanja osmislili za potrebe svečanog otvaranja festivala Sarajevska zima na Bijeloj tabiji više nije u funkciji. Nepoznate osobe ukrale su njene pogonske dijelove.

Vjetrenjača je u nedjelju bila postavljena na zidine Bijele tabije kao dio scenskog uređenja ceremonije svečanog otvaranja Festivala. U toj ceremoniji je učestvovalo i više od 40 učenica i učenika Srednje škole metalskih zanimanja koji su sada ogorčeni.

"Prema dogovoru, vjetrenjača je nakon ceremonije otvaranja Sarajevske zime trebala biti vraćena našoj školi, ali kada su u utorak ujutro uposlenici KJKP Park došli da je skinu, vidjeli su da nedostaju elektromotor i reduktor", ispričao je za Klix.ba direktor Elmedin Lukač.

Vjetrenjača bez pogonskih dijelova (Foto: Srednja škola metalskih zanimanja)
Vjetrenjača bez pogonskih dijelova (Foto: Srednja škola metalskih zanimanja)

Slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Stari Grad, a učenicima i školi najteže je palo što su neodgovorni pojedinci pokazali da im "ništa nije sveto".

"Kakvi smo mi to ljudi?", pita se Lukač koji dodaje da je draž učešća u važnom kulturnom događaju krađom iz lične koristi pokvaren, a uz materijalnu štetu, školi i organizatorima nanesena je i moralna šteta.

"Nadamo se da će policija ozbiljno i efikasno pristupiti hvatanju počinilaca i uspjeti da nam vrati otuđene dijelove", kazao je na kraju Lukač.