Hadžići
0

Ukopano šest žrtava rata

FENA
Hadžići
Hadžići
Na mjesnom mezarju Đapići (Binježevo) u Hadžićima danas je klanjana dženaza i ukopano šest ratnih žrtava s ovog područja čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice na lokalitetu Đurđevača podno Igmana, udaljenom oko pet kilometara od Hadžića.

Ukopani su Hajrudin Nizić, Ahmed, Kemal i Jusuf Poljo, Fuad Kunarić i Juso Alemić.

Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su zajedno s ostacima još osam osoba. To su Džemal i Nusret Gačanović, Mesud Valjevčić, Hasan Moco, Ismet Isić, Muhamed Bašić, Sifet Hrvat i Zahid Halvadžija.

Za 22. april najavljen je ukop još šest od tih žrtava na gradskom mezarju Kopišanj, a prema želji porodica, dvjema će biti klanjane pojedinačne dženaze 9. i 15. aprila na porodičnim mezaristanima Solakovići-Kiseljak i Kućice-Hadžići.

Ekshumacija iz masovne grobnice na lokalitetu Đurđevača podno Igmana počela je krajem prošle godine nakon što je uočena plitka masovna grobnica.

Hadžičko udruženje porodica nestalih odmah je alarmiralo da se iz zemlje već uočava potresan prizor - skeletni ostaci, dijelovi odjeće, dječija igračka lutkica...

Uslijedio je apel da se grobnica prvo zaštiti od eventulanog kontakta sa životinjama te od drugih mogućih nepogoda.

Ekshumacija je ubrzo počela i nakon preduzetih procedura i postupaka, utvrđen identitet ovih zvjerski likvidiranih Hadžićana.

Članovi Udruženja su u momentu pronalaska grobnice pretpostavljali da je riječ o nestalim mještanima koji su se tokom rata pokušali probiti na slobodnu teritoriju, ali su naišli na srpske položaje i stradali.

U međuvremenu je ustanovljeno da su to žrtve koje su odvođene direktno iz svojih kuća i ubijane.

Udruženje, koje je u kontaktu s porodicama odredilo datume i mjesto ukopa, pretpostavlja da na Đurđevači u blizini postoji još jedna masovna grobnica u kojoj se kriju ostaci 12 ili čak 16 žrtava, među kojima su tri žene, zlostavljane prije ubistva.

Pretpostavka je da ta grobnica krije ostatke nestalih mještana Donjih Hadžića koji su pokušali, ali nisu uspjeli domoći se slobodne teritorije.

Na takav zaključak ih navodi saznanje da je jedan od nestalih pri bijegu nosio u ruksaku lutkicu, već pronađenu na Đurđevači, igračku svog djeteta koje je majka pethodno uspjela izvući iz pakla.

Udruženje očekuje provjeru i čim prije ekshumaciju ako se ispostavi da su ove pretpostavke tačne.